IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата, жертви на домашен тормоз, са по-агресивни

16 декември 2013 10 30

Рискът е най-голям при тийнейджърите с деспотични родители

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Децата, жертви на домашен тормоз, са не само по-агресивни, но и по-зле възпитани, се твърди в ново проучване на американски изследователи. Родителите, които смятат, че могат да дисциплинират децата си с шамари, могат да засегнат толкова сериозно тяхната психика, че да ги превърнат в агресивни и арогантни тийнейджъри, склонни към депресивни състояния.

Авторът на изследването д-р Шона Лий, професор в Университета на Мичиган казва следното: „Ние успяхме да проверим и да установим, че „напляскването“ на детето, по-скоро му вреди в дългосрочен план и се отразява зле на неговото поведение. Дори майката да е грижовна и любяща, тя не трябва да прилага метода „възпитание с шамари“.“

Д-р Лий допълва, че въпреки многобройните изследвания в тази насока, които отдавна алармират, че посягането на децата, увеличава тяхната агресия, все още много родители използват физическото наказание като метод за дисциплиниране.

В проучването са участвали 3200 майки от афро-американски и испаноговорящи семейства. Данните са събирани в периода, когато децата им са били на възраст между 1 и 5 години.

Майките са споделили колко често са посягали на наследниците си и колко често са проявявали топло отношение към тях. Резултатите са публикувани в списание „Психология на развитието“.

Междувременно друго изследване установи, че родителите, които заплашват или крещят на своите деца-тийнейджъри, ги поставят в по-голям риск от развитие на депресия и разрушително поведение. Юношите, чиито майки ги атакуват словесно, а бащите им ги оскърбяват или се държат жестоко към тях, са най-лабилни психически.

Професорът по психология от Университета в Охайо д-р Анет Махони казва: „Родителите лесно пренебрегват своето поведение спрямо децата, но нашето изследване показва, че вербалната враждебност е наистина от голямо значение. Това се отнася особено за родителите, които крещят преди да посегнат.“

Изследователите казват, че е налице опасност от това родителите да попаднат в капан или по-точно в един порочен кръг.

Д-р Махони обяснява, че има цикличен елемент на проблема, тъй като някои тийнейджъри стават все по-трудни за управляване с възрастта, от своя страна родителите им започват да прибягват до повече заплахи, а това отключва още повече поведенчески проблеми у децата.

За целта на това изследване са анкетирани 239 проблемни юноши на възраст между 11 и 18 години. Оказва се, че всички те в даден момент са били удряни, обиждани или подлагани на други форми на физическо или словесно насилие от страна на своите майки и бащи.

51 % от младежите са заявили, че срещу тях е имало сериозна физическа и/или вербална агресия от единия или и от двамата родители. Проучването доказва, че рискът децата да имат психични проблеми в бъдеще се увеличава, ако родителите им са ги травматизирали и по двата начина – и словесно, и физически. Като най-лошият вариант е когато родителят им крещи грубо, ескалирайки до физическо насилие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари