IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневните спорове у дома имат сериозни последици върху децата

3 февруари 2014 14 00

Главоболие, болки в корема и дори намален растеж могат да бъдат причинени от несигурността на детето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Бракът никога не може да бъде перфектен. Понякога съпрузите спорят, карат се или пък спират да си говорят няколко дни. Обикновено това са най-често срещаните начини, по които семейните двойки решават своите проблеми. Лошата новина обаче е, че подобно поведение може да бъде много вредно за техните деца.

Малчуганите, които редовно стават свидетели на ожесточени спорове между техните родители могат да страдат от тежки психологически последици, включително социални и поведенчески затруднения. Ново изследване показва, че конфликтите могат да повлияят не само на семейния живот на родителите, но и на този на техните наследници. Гневните спорове, изразяващи се в нацупване, крясъци, затръшване на врати или намесване на деца в конфликта може да има вредно въздействие върху тяхното развитие.

Децата, живеещи в такава обстановка, са изложени на редица негативни резултати, включително социални, емоционални и поведенчески затруднения. Изследователите отбелязват, че малчуганите реагират по-добре, когато родителите се отнасят един към друг с уважение и положително по време на спорове, както и когато конфликтите се разрешават. Жените и мъжете трябва да разберат, че семейните модели могат да се предават от едно поколение на друго, така че е важно да се гарантира, че те имат максимално добро отношение.

Проучването разглежда разликата между „разрушителните, гневни” спорове и „конструктивните” конфликти, и как те се отразяват върху децата. Съавторът на изследването доктор Катрин Хоулстон споделя: „Ние знаем, че споровете са нормална и необходима част от семейния живот. Не става въпрос да не се карате, а как се карате – което е най-важно за децата”.

Доказателствата показват, че гневните спорове между родители поставят децата в риск, повишавайки възможността те да имат главоболие, коремни болки и дори намален растеж. Всъщност тези негативни последици са предизвикани от несигурността на детето, когато вижда майка си и баща си на спорят, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Петя Станкова ( преди 10 години )
СТИГА КРАДЕНИ СНИМИ ОТ НЕТА,БЕ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ И НАУЧЕТЕ ЗАКОНИТЕ ЗА САЙТ! *** КРАДЛИВИ И ПРОСТИ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар