IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли нещастният брак да ви убие?

5 март 2014 13 30

Хората, които не срещат подкрепа и разбиране от половинките си са склонни да развият сърдечносъдови болести

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаем, че нещастните бракове правят хората мизерни, но сега изследователи имат предположения, че те дори могат да се окажат фатални за живота ви.

Американски учени вярват, че нещастният семеен живот причинява излишен стрес, който влияе доста негативно на здравето. Освен това семейните мъже и жени, съжителстващи в неразбирателство, са склонни към депресия, високо кръвно налягане и дори сърдечносъдови болести.

В Америка един на четири души умира от сърдечни болести. Затова изследването се фокусира върху влиянието на неуспешния брак именно върху сърцето. Учените вярват, че повечето случаи на хора с подобни заболявания, могат да предотвратят появата им, стига да са наясно кои фактори ги причиняват и да измислят правилната стратегия за превенция, пише Daily Mail.

Д-р Лиу от университета в Мичиган обясни, че учените вярват, че бракът е най-важната социална връзка, която се отразява върху здравето. Твърдението си тя подкрепя с факта, че повечето щастливи бракове имат връзка с доброто физическо здраве на двамата партньори. От друга страна нещастните брачни двойки често стават жертва на депресия. Те се сдобиват с вредни навици като пушене, пиене и хормоните на стреса в тялото им са драстично увеличени.

Тези хормони причиняват високо кръвно налягане, което пък може да доведе до сърдечни болести.

Изследване на университета в Юта пък скоро установи, че хората, които вярват, че половинките им не ги подкрепят, са склонни към развиване на сърдечна болест.

Учените са открили още, че хората, казващи, че техният партньор понякога ги подкрепя, а понякога не, имат по-висока степен на калциране на артериите. Това ескалира в по-сериозен проблем, който евентуално би довел до преждевременна смърт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

7ig5qwe ( преди 10 години )
Мда, имах такива подозрения !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )