IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И 5-годишните попадат в капана на емоционалното хранене

16 юни 2014 05 15

Невръстните деца от малки лекуват болката с храна, което по-късно води до сериозни здравословни проблеми

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Понякога, когато сме стресирани, посягаме обезумели към храната. Емоционалното ядене е доста вредно и е един от виновниците за затлъстяването. За съжаление обаче, то не засяга само възрастните, а и малчуганите.

Проблемите вкъщи, караниците, игнорирането, обидите в детската градина или училището карат и невръстни дечица да посягат към храната, за да облекчат психическата болка и тъга. Дори 5-годишните са застрашени да станат „жертва“ на емоционалното хранене.

Белгийски учени са разпитали над 300 деца на възраст между 5 и 10 години за начина им на живот и стреса в него. Мъниците е трябвало да споделят как са се чувствали при екстремни ситуации и дали са преживявали скандали, развод на родителите им и други събития, които биха застрашили психическото им здраве. Родителите им също са попълнили въпросници.

Децата са споделяли и какво хапват, когато изпаднат в напрегнато положение и от резултатите се вижда, че момиченцата са по-податливи да се тъпчат излишно и то със сладки неща при стрес, съобщава Европейският конгрес по затлъстяването в София.

Учените изказват опасения, че с напредването на възрастта децата продължават да консумират повече вредни храни при стресови ситуации по навик и заради повишените нива на хормона кортизол при високо напрежение.

Натали Мичълс от университета в Гент смята, че родителите трябва да започнат от рано да учат децата си как да се справят със стреса.

„Родителите и децата трябва да са наясно, че стресът оказва влияние на емоционалното състояние и храненето. Възрастните трябва да следят какво отприщва това желание за тъпчене и да открият начин да го заместят с нещо друго, което да сваля напрежението“, казва изследователката.

Други специалисти обръщат внимание и на това, че родителите са модел за подражание и техните хранителни навици се копират от наследниците им.

„От момента, в който се появи на бял свят невръстното човече знае, че сладкото носи комфорт и облекчава болката. Освен това така прави и мама, а родителите са модел за подражание. Майките, разбира се, за разлика от 5-годишните трябва да са наясно, че храната не е най-доброто решение и че може да се превърне във вреден навик, ако не се изкорени навреме“, казва Там Фрай от Националния форум, борещ се със затлъстяването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )