IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три погрешни схващания за бездетните мъже

6 юни 2014 09 40

Не гледайте с предубеждения на тях

Джон Хам е коментирал нежеланието си да има деца, което се приема от приятелката му Дженифър; Снимка: Reuters

Джон Хам е коментирал нежеланието си да има деца, което се приема от приятелката му Дженифър; Снимка: Reuters

Обществото е по-благосклонно към мъжете, които нямат деца, в сравнение с жените, които така и никога не стават майки. Много хора смятат, че майчинството трябва да бъде главна цел в живота на жената и едва ли не това е основната ѝ причина изобщо да съществува. В същото време в нашата култура ролята на баща не се счита за чак толкова съществена и мъжете, които не стават бащи, не са гледани с чак такова голямо подозрение. Все пак и за тях има създадени няколко стереотипни схващания.

Ето и трите най-грешни от тях:

1. Мъжете без деца са момчета, които не желаят да пораснат и чиято основна цел в живота е „да играят“.

Този стереотип за душата на малко момче в тялото на зрял мъж е често прилаган за холивудските актьори. Вземете например Джордж Клуни. Той се възприема от феновете като незрял плейбой, който е фокусиран върху забавния си начин на живот. Реалността е, че г-н Клуни е изключително трудолюбив и истински професионалист в своята област. Освен това той се занимава с благотворителност по целия свят, като една от кампаниите му е посветена на борбата с бедността в Африка. Наскоро Джордж се сгоди за британска адвокатка и нищо чудно някой ден да стане баща, въпреки че вече прехвърли 50-те.

2. Мъжете без деца са по-малко надеждни в службата, отколкото тези, които са бащи.

Работодателите често предпочитат мъже, които вече са станали бащи, тъй като те се възприемат за по-надеждни и по-отговорни служители, отколкото старите момчета, които няма за кого да мислят, освен за себе си. В статия на CNBC се казва, че когато един семеен мъж попита своя шеф за по-гъвкав график на работа, постъпката му се възприема за безкористна и отговорна, по отношение на потомството му. Ако обаче мъж без деца поиска подобна гъвкавост, за да може да се отдаде на гражданска активност или нещо друго, той се възприема за безотговорен и несериозен.

3. Мъжете без деца се страхуват от сериозен ангажимент.

Реалността е, че мъжете, които нямат деца, са толкова различни, колкото и представителите на техния пол, които имат деца. Някои от тези мъже просто никога не са срещнали подходящата жена за себе си, с която да пожелаят да създадат семейство. Това не означава, че те са спрели активно да я търсят. Те са просто мъже, които нямат деца заради стечение на обстоятелствата, а не защото не харесват децата.

Има друг тип мъже, които наистина не са станали бащи по свой съзнателен избор или поради някакви съображения, свързани с начина им на живот. Много от тях си намират партньорки, които споделят тяхното виждане за живот без деца или са склонни да направят компромис по темата, подобно на актьорската двойка Джон Хам и Дженифър Уестфийлд (на снимката).

Има и трета група мъже, които биха се радвали да бъдат бащи, но това им желание просто не се е случило в живота им, заради здравословни проблеми (техни или на половинката им), стеснителност или поради някаква друга причина (друг вид бариера към бащинството). Те може би гледат на своите връстници, които са бащи със завист и желаят да са на тяхно място. Тези мъже вероятно чувстват скръб, подобна на тази, която чувстват жените, които не са успели да станат майки. Така че, следващият път, когато попаднете на възрастен мъж, който все още не е станал баща, не бързайте да си вадите изводи за причините, които стоят зад неговия житейски избор и за личните му качества. Може пък той да смени вижданията си заради вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Приемете, че хората са различни и с различни цели и приоритети в живота. Ако за един мъж/жена единственият смисъл в живота е да стане родител, за някой друг съвсем не е така. Това не прави единия или другия по-стойностен или по-малко стойностен човек.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Денко Чочев ( преди 9 години )
Много хубава и вярна статия, радвам се, че се пише и за бездетните мъже с разбиране. Изобщо не опира до егоизъм или страх, както тъпанарката по-долу е писала. Причините може да са комплексни, както добре е обяснено и в статията. Не бързайте да съдите и да се подигравате. И накрая - разбира се, че и бездетните мъже изпитват скръб и се самосъжаляват, и депресират точно толкова колкото и бездетните майки. Ние не сме роботи, а нормални човешки същества с чувства и емоции.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
:) ( преди 9 години )
Освен ако нямат репродуктивни проблеми, са си абсолютни страхливци и егоисти. Не искат да поемат отговорност за някой друг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 9 години )