IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате здрав сън, махнете животното от леглото си

22 юни 2014 12 50

Хората, които спят с домашните си любимци, често имат некачествен сън и се будят по няколко пъти нощем

Снимка: Photl.com

Снимка: Photl.com

Мнозина приемат домашните си любимци като член от семейството и дори им позволяват да спят в леглото им. Това не само не е редно от чисто хигиенна гледна точка, но и води до сериозни нарушения в съня.

Ново изследване показва, че ако делите легло със своя космат питомец, няма да се наспивате пълноценно. 30 % от запитаните мъже и жени, които следват този модел на поведение, издават, че се събуждат поне веднъж всяка нощ именно заради четириногия си приятел. 61 % признават, че сънят им е влошен, а 5 % адски трудно успяват да заспят отново.

До момента изследванията са се фокусирали върху това дали един човек спи с партньор или с детето си, но на тазгодишната среща на Асоциацията на професионалистите по съня се е коментирала и връзката между качеството му и деленето на легло с домашен любимец.

Д-р Совияна Дутхулуру и колегите ѝ са разпитали 300 пациенти за техните домашни любимци и качеството на съня им. От тях 148 са имали четириног питомец у дома, а 54 % от вторите са спели със своя любимец.

Учените не са открили някакви конкретни зависимости между вида животно и възрастта на собственика, но при мнозинството се отчита влошен сън, често заради алергии, които се развиват към козината на животното или заради мяукането/лаенето му.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
За кучето съм съгласна, но не мисля, че котката би навредила
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Не съм чувал куче или котка да хъркат по време на сън но такива съпруги често се срещат а и животинка никога не би ми отнела завивката нито натискайки се в мен да ме принуждава да ставам по няколко пъти посред нощ и да лягам на освободената от нея част от леглото вместо да вися без завивка на ръба на своята част.Всеки може да потвърди и как топли куче особено късокосместо в леглото в стая без отопление и със скрежасали панели.За това и котката е по-подходяща за леглото лете а кучето зиме.Захари Стоянов в ,,Записки по българските въстания"също споменава с благодарност кучето което го топлело когато се криел в някакво складче на една гара.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 9 години )
Авторът е имал предвид съпругът/съпругата
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
В. ( преди 9 години )
Ако имаш алергия към животни, не в леглото си, ами и в къщи ще се чувстваш зле. И напротив - животните успокояват
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
аз ( преди 9 години )
Котките със своето мъркане действат като преспивателно
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар