IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И мозъкът на мъжете се променя като станат родители

26 юни 2014 13 22

Хормоните им също се повишават като тези на майките

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Майките често критикуват господата, че не са достатъчно добри и грижовни родители, защото нямат този майчински инстинкт. Ново изследване обаче показва, че и при силния пол настъпват хормонални и мозъчни промени, след като се сдобие с наследник. Учени са открили, че при мъжете се създава същия модел на емоционална и когнитивна обвързаност с детето, както и при жените. Това означава, че родителството засяга по един и същи начин и двата пола.

Изследването е обхванало 89 новоизлюпени родители, които са записвани на видео по време на взаимодействието с децата им. Учените са изследвали три групи – жени, които основно се грижат за потомството си, самотни бащи и гейове, които гледат децата си без женска подкрепа.

И трите групи са показали активиране на мозъчни мрежи, свързани с обработката на емоционално и социално разбиране. При самотните бащи тя е почти идентична, както при майките, които се грижат по цял ден за наследниците си.

Предишни изследвания пък показват, че при пресните бащи се наблюдава повишаване на хормоните естроген, окситоцин, пролактин и глюкокортикоиди. Учените твърдят, че това е вследствие на контакта с майките и децата им.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )