IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво трябва да научите дъщеря си за детското приятелство

24 юни 2014 08 01

За да я направите по-подготвена за живота

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Докато детето расте, вие като родител имате задачата и отговорността да го научите на много неща. В началото, в най-първите години, вашата гледна точка е определяща и за вашето дете тя е единствената истина.

С годините то само започва да изгражда свое виждане за света, но въпреки това се нуждае от вашите препоръки и уроци. Обикновено детските приятелства между момичета са малко по-сложни, отколкото тези между момчета. Ето защо вие трябва да научите дъщеря си на няколко важни правила:

1. Да бъде истинска приятелка. Това е един от най-важните уроци, които трябва да преподадете на своето дете. Препоръчително е да следите по-отблизо приятелствата на вашата дъщеря в началното училище, защото това са години, в които детето ви започва да се учи да бъде истински приятел. Вие трябва да бъдете до дъщеря си, за да я учите какво правят и какво не правят приятелите. Когато детето ви знае какъв трябва да бъде един истински приятел, тя ще се превърне в такава, както и ще повиши своите стандарти за добри приятелки около себе си.

2. Отдалечете я от някои видове „групички“. Понякога децата могат да бъдат много жестоки, ето защо дъщеря ви трябва да знае, че не бива да участва в определени „групички“. Това са например тези, които обиждат или тормозят другите „по-свити“ деца или например тези, известни като „зубъри“. Научете дъщеря си на морални ценности, за да знае тя, че всеки човек заслужава уважение и добро отношение.

3. Популярността не е най-важното нещо. Вие трябва да научите дъщеря си, че тя не бива да смята, че да бъде известна в училище, е най-важното нещо. Все пак човек трябва да има доста по-големи цели в живота си. Ако научите дъщеря си да бъде любезна, възпитана, мила и уверена в себе си, това е достатъчно, за да се чувства тя добре сред останалите деца.

4. Да избира приятелките си внимателно. Вашата дъщеря може да се държи приятелски с всички, но тя трябва да подбере по-прецизно най-близките си хора. Научете детето си какво трябва да търси в една своя приятелка и ѝ кажете, че не броят на приятелите е важен, а тяхното качество.

5. Да оценява това, което е тя самата. Всяко дете е уникално, точно както един възрастен човек. Научете и насърчавайте дъщеря си да цени и обича своята индивидуалност. Научете я също така, че понякога човек не трябва да се води по останалите и да прави това, което всички останали правят. Това е добър урок, който ще бъде ценен за детето ви и по-късно в живота.

6. Да бъде отворена за нови приятелства. Накарайте дъщеря си да разбере, че е чудесно да има много добра приятелка, но заради нея не бива да се отказва от възможността да има и други, нови приятели.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Пламен ( преди 9 години )
До Анонимен: Повярвай, страхотни са. И не са изсмукани от пръстите, както немалко педагогически книги. Господин Бидълф е баща на четири деца, има и момичета, и момчета. И всичко му е от първа ръка, така да се каже.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Mnogo blagodarja za knigite na Steve Biddulph. Izglezhdat mnogo interesni.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Най-вече да избират внимателно приятелите си!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пламен ( преди 9 години )
На родителите на момиченца препоръчвам тази книга:http://***.colibri.bg/knigi/815/stiv-bidylf-kak-da-vyzpitavame-momichetaа на тези, които имат момченца - ето това:http://***.colibri.bg/knigi/245/stiv-bidylf-kak-se-vyzpitavat-momchetaи това:http://***.colibri.bg/knigi/422/stiv-bidylf-vyzmyzhavaneприятно четене :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар