IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдете перфектната снаха

16 юли 2014 10 40

Уважавайте свекърва си и не я изключвайте от живота си

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Връзката със свекървата е сложно нещо и често води до скандали в брака. Според скорошно изследване 60% от браковете страдат, заради напрежението между съпругата и майката на законната ѝ половинка.

Често дамите натякват на партньорите си за поведението на техния родител, което от своя страна отчуждава съпрузите и е повод за постоянни спорове.

Това може да се промени лесно и просто. Заредете се с търпение и вижте следните съвети:

Позитивизъм

Ролята на снаха за вас е нова, вероятно и ролята на свекърва за майката на съпруга ви също. Затова се заредете с търпение и бъдете позитивна към по-възрастната жена. Положете усилия и не забравяйте, че усмивката отваря много врати.

Третирайте я като майка си

Тя не ви е кръвна роднина, но „по закон“ се пада ваша „майка“. Затова се постарайте да ѝ покажете необходимото уважение и да я слушате (когато е права). Не пропускайте рождения ѝ ден и други семейни празници и се опитайте да се впишете в нейното семейство, което до някаква степен вече е и ваше.

Проявете разбиране и съчувствие

Това, че тя е прекарала половината си живот в отглеждането на съпруга ви, я прави по-чувствителна на теми, свързани с него. Не го обиждайте пред нея и не се опитвайте да го дистанцирате от родната му майка.

Искайте съвет от нея

По-възрастните хора обожават да дават съвети. Това ги кара да се чувстват важни, мъдри и желани. Не намесвайте проблемите в брака си, за да не се влоши положението, но я питайте за по-практични съвети като готвене, обзавеждане и т. н.

Внимавайте с очакванията

Като цяло снахите се приемат с отворени обятия от родителите на съпруга (поне привидно) и все пак не очаквайте чудеса от първите ви срещи. Понякога е необходимо малко повече време да ви приемат за своя снаха.

Информирайте я за важните събития в живота ви

Свекървите много се дразнят, когато стоят на дистанция. Те и без това чувстват, че са загубили детето си, когато то създаде ново семейство, така че само ще създадете излишно напрежение, ако държите вашата „на тъмно“. Казвайте ѝ когато планирате почивки или някакви тържества и така тя ще се чувства спокойна и част от живота ви.

Поверявайте ѝ децата

Не се страхувайте да поверявате децата си на вашата свекърва. Все пак тя им е баба! Освен това така ѝ демонстрирате доверие, от което тя се нуждае, за да не се чувства изолирана и за да не ви обвинява, че отчуждавате сина ѝ и внуците ѝ от нея, което е чест проблем във взаимоотношенията снаха-свекърва.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

омъжена с пари ( преди 9 години )
Свекървите са различни,зависи от средата в която са живели.Има съвременни,модерни и не натрапващи се,както и обратното,но и двата вида са "много добри и разбрани" ако снахата е по- добре материално от собственото и семейство..иначе все синът и /вкл.и ТЯ/ са направили голям жест ,като са избрали точно ТЕБ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
До Анонимен: Абсолютно! Ако срещу мен има човек и аз ще се държа човешки, ако ли не...Абе, винаги съветвам приятелките си с гадни свекърви да гледат филма "Свекървище". Не, че ще реши проблема, но поне да се посмеем. А иначе това са едни от най-трудните отношения. Винаги е като да ходиш по тънък лед. Не знаеш кога с някой невинен жест или дума ще я засегнеш. За това аз съм щастлива, че моята живее далеко и я виждам рядко, ама не им завиждам на мацките, които живеят под един покрив със свекървата. Ужас!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
всичко е двустранно - ако отсреща седи някакво чудовище, което не се интересува от мен, как да го третирам като майка?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар