IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога и как да говорите с детето си за секс

29 юли 2014 10 20

За всяка възраст има специален подход

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Родителите рядко обичат да отговарят на досадните въпроси на подрастващите, но има една тема, която тотално ги оставя безмълвни. Малцина са тези, които сами решават да обяснят на децата си всичко за секса и това често се превръща в сериозен проблем по-късно (особено ако нямат по-голям брат или сестра, който да ги образова).

Няма място за срам, но все пак майките и бащите трябва да имат известен подход. Ето кога и как е добре да започнете разговора за птичките и пчеличките:

Възраст 4 +

Децата под 10 години са изключително любопитни, Те могат да зададат всякакви въпроси, които да не са съвсем сексуално насочени, като например: С какво се различават момичетата от момчетата. В подобни случаи не е нужно да изпадате в детайли и можете спокойно да насочите разговора към видимите белези – мустаци, къса коса, големи стъпала и т. н.

Отговаряйте конкретно на детето си. Ако ви попита откъде например идват бебетата, вероятно му е хрумнал въпросът след като е видяло бременна жена. Отговорете кратко и ясно – от коремчето на мама.

Децата не изпитват срам и е добре да знаят истинските имена на нещата. Не си измисляйте – гърдите са гърди и точка.

Възраст 11 +

В тази възраст хормоните бушуват и започва пубертетът. Важно е да поговорите с детето си за промените, които ще настъпят в тялото му. Използвайте научните имена – „вагина“, „тестиси“, „матка“ и т. н.

Когато обяснявате, гледайте да звучите като учител и се придържайте към функционалността на органите, промяната им и как това може да се отрази на психиката, особено ако синът/дъщеря ви и изпитва любовен интерес към някого.

Хубаво е майките да говорят с дъщерите си, а бащите със синовете, защото вече се формира едно чувство на срам и децата ще се чувстват по-комфортно, ако комуникират с човек от същия пол.

Възраст 16 +

В тази възраст е добре да обясните на децата си как да се предпазват от нежелана бременност, за всички болести, предавани по полов път и евентуално някои детайли за самия акт, ако наследникът ви изрично ви попита.

При момичетата най-често в тези години има любовни разочарования и е важно майките да са до тях и да им помогнат да овладеят емоциите си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
може би всичко зависи от усета на родителите, но, като цяло не харесвам това, че на децата се говорят всевъзможни гупости, но само не и истината!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар