IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събитията от детството, които ни оформят като възрастни

1 август 2014 12 20

Ако сега страдаме от затлъстяване, може би причината се крие в детството ни

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Има тонове научни изследвания, които доказват, че нашето поведение на възрастни хора произтича от това, което сме преживяли като деца. Ако сега сме подли или страдаме от затлъстяване, може би причината за това се крие в детските ни години. Ето и 8-те преживявания в детството, които оформят бъдещата личност на човек:

1. Ако родителите ви не са ви позволявали да вземате решения като дете, днес може да сте упорит, но нерешителен възрастен. Ако сте имали прекалено властни родители, които са ви избирали дрехите до пубертета и са ви казвали с какво да се храните и каква професия да изберете, днес може би ви е трудно да бъдете независими личности. Вероятно цял живот ще търсите взаимоотношения, в които партньорът ви ще държи целия контрол над живота ви. Според друга теория вие можете да станете много упорита личност точно заради контролиращите си родители. Някои деца развиват този защитен механизъм, наречен упорство, точно за да се противопоставят на волята на майка си и баща си.

2. Ако сте имали трудна връзка с баща си, сега може да не ви бива в интимните отношения. Ако сте имали лоша емоционална връзка с баща си като дете, днес вие може да не сте в състояние да създадете здрави физически интимни отношения със своя партньор.

3. Ако ви е било позволено да гледате твърде много телевизия като дете, сега може да не ви бива в общуването. Според едно проучване, телевизията (важи и за компютърните игри) намалява комуникацията между родител и дете. Родителите, които оставят възпитанието на децата си в ръцете на телевизора или монитора създават едни необщителни индивиди. Ако пък сте гледали много насилие по телевизията, е по-вероятно да станете агресивен възрастен.

4. Ако родителите ви са ви посягали като дете, днес може да сте подъл възрастен. В единият случай това, че родителите ви са ви шамаросвали и наказвали като дете, може да ви направи склонни към подлост като възрастни, защото от малки сте се учили как да ги лъжете, за да избегнете лошите последици. От друга страна хората с трудно детство имат по-малко контрол над емоциите си като цяло, когато станат възрастни. Тоест, може да имат по-трудни взаимоотношения с близките си, да са по-депресивни натури, да имат по-ниска степен на образование и по-ниски доходи.

5. Ако сте имали родител със зависимост (наркоман или алкохолик), най-вероятно ще бъдете супер сериозен възрастен. Ако сте били свидетели как някой от вашите родители злоупотребява с наркотици или алкохол, най-вероятно вие сте пропуснали цялото си детство и директно сте станали супер сериозен възрастен, който се е грижил за злощастния си родител, вместо да бъде обратното. Може би ще бъдете и доста отговорен.

6. Ако сте били травматизирани като дете от връстниците си, може да страдате от затлъстяване като възрастни. Няколко проучвания показват връзка между психическото насилие (и други травматизиращи събития) от детството и хранителните разстройства. Освен това, ако са ви малтретирали като дете, днес е два пъти по-вероятно да страдате от депресия.

7. Ако сте израснали в бедност, днес ще имате по-слаба памет. Хората, които растат в по-ниски социално-икономически класи се оказват с по-слаба памет в зряла възраст, а способността им да се съсредоточават е по-лоша.

8. Ако вашите родители са се развели, когато сте били много малки, днес вероятно имате хладни отношения с тях. Ако вашите родители са се разделили, когато сте били на възраст между 3 и 5 години, най-вероятно днес имате несигурни отношения с тях, особено с баща си. Освен това разводът на родителите често е причина за несигурност в романтичните отношения в бъдеще.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Определено има нещо вярно, 5 от тези твърдения открих, че важат за мен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Max ( преди 9 години )
Ако сте били малка *** *** като малка, то като пораснете ще станете голяма *** *** и ще пишете псевдонаучни измислици по глупави сайтове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
По-скоро не, всичко е много индивидуално и не може да се вкара в общи рамки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )