IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимствата на младите майки

3 септември 2014 11 47

Защо по-ранната поява на бебе има много плюсове

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В последно време в развитите страни се наблюдава тенденция жените да раждат по-късно. Много дами решават да изчакат до 30, преди да станат майки. Те искат да се развиват професионално, да се образоват, да живеят повече години „свободни“. Разбира се, в това няма нищо лошо, дори напротив – този избор е съпътстван от много позитиви.

Предимства обаче могат да се намерят и в решението на жените да бъдат млади майки. Под млади майки се визират жените, които раждат в началото или към средата на 20-те си години. Техният избор има редица предимства, част от които са:

1. Няма да се притесняват за „тиктакащия часовник“.

Много жени, които отлагат забременяването, са притеснени заради своя биологичен часовник. Ако една жена роди на 30 години, например, тя не може да отлага прекалено дълго, в случай, че иска да има второ дете. Ако пък една жена реши да роди на 24 години, тя спокойно може да изчака до 30 за бебе номер две.

2. Имат повече енергия.

По-младият организъм определено е предимство. 20-годишните майки по-лесно могат да се справят със стреса от недоспиването и отглеждането на едно дете, тъй като тялото им се справя по-лесно с тези проблеми. Все пак помислете – едно и също ли ще бъде да вилнеете цяла нощ по клубовете, когато сте на 22 и на 32 години, например?

3. По-лесно се справят с хаоса на майчинството.

Колкото повече пораства човек, толкова повече навици си създава той. Появата на бебе определено променя завинаги живота на човек, а младите майки по-лесно приемат хаоса, който идва заедно с майчинството.

4. Имат активни родители. Ако бабите и дядовците са все още млади и в добро здраве, те много повече биха помагали в отглеждането на детето. Подобна помощ никак не е без значение, тъй като жената има нужда от физическа подкрепа при появата на бебе.

5. Могат да променят хода на кариерата си.

Но не и да я съсипят. Ако жената реши да роди дете след университета, ще има достатъчно време да помисли с какво точно иска да се занимава след това. Известно е, че дипломата не е гаранция за работа и че много хора работят нещо съвсем различно от това, което са завършили. Веднъж, след като жената роди по-млада, ще има шанса да се развива професионално в бъдеще, без да ѝ се налага да прави паузи точно в пика на кариерата си.

6. Връщат се във форма по-лесно и по-бързо.

По-младото тяло има по-силен метаболизъм и в повечето случаи следите от по-ранната бременност изчезват по-бързо.

7. Бременността им е по-малко рискова.

Жените са най-плодовити в 20-те си години. Ето защо тогава рискът от спонтанен аборт или бебе с вроден дефект е много по-нисък.

8. Имат повече време за братчета и сестричета.

Когато жената роди по-млада, тя има свободата да избере дали детето ѝ да има братче/сестриче с по-голяма или по-малка разлика. А защо не и да роди повече от две деца.

9. Имат шанс да бъдат по-близки с детето си.

Когато жената роди по-млада, разликата във възрастта с детето ѝ няма да бъде толкова непреодолима. По този начин се повишава шансът майката да бъде близка приятелка с детето си.

И все пак – няма перфектно време за това кога трябва да родите. Всеки избор има своите позитиви и негативи. Важното е вие да се чувствате в хармония с решението си и да умеете да се наслаждавате на всеки миг от живота, който сте си избрали да живеете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Раждайте си като станете бабки... Ние младите майки си имаме и деца, които си гледаме, ходим по купони, че и си пушим. Не е за дъртофели живота... ;]
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
гост ( преди 9 години )
Аз родих първото си дета на 21 и второто на 23 години и трябва да ви кажа че статията е доста точна поне при мен така се получи.Сега съм на 43 имам позиции в службата с доста добро заплащане и съответно един студент и скоро още един.Най-хубавото е,че сме много близки споделят и радостните и трудните си моменти с нас не по малко важно е че,можем да им осигурим добро образование
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 9 години )
До Тройка Ахилова: +1А и, според мен, жена с по-голям опит, която е родила на 30, може да разбере много по-добре детето си и етапите, през които преминава, заради по-големия си житейски опит. :)И моята майка ме е родила в началото на 20-те и като бях тийнейджърка разсъжденията и бяха много далеч от моите. Адекватен съвет от нея трудно можех да получа. Да, беше видяла много от живота, но то беше в една насока - гледане на деца и безпаричие. Много неща, през които преминавах и в следващите години, не ги разбираше. Ако ситуацията е такава - как би могла изобщо майката да е "приятелка" с детето си?Сега, като е на 50+, вече има опита и си говорим приятелски. Разбира и много неща, може да вникне в различни гледни точки - тоест, опитът се е натрупал...което в нейния случай е добре. Да, но при някои жени, родили в началото на 20-те, друг опит, освен свързан с гледане на деца и домакинстване, така и не се натрупва. Да не говорим и за финансовата страна...защо трябва да отглеждаш дете в лишения, вместо да го създадеш тогава, когато си пълноценна за себе си и можеш да си пълноценна и за него?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Майката въобще не е нужно да е приятелка на детето си, то приятели си има, трябва му сериозна, зряла и отговорна родителка, а не такава, на която й се купонясва или пуши, или ходи по мъже, което е характерно за ненаходилите се в по-млада възраст, всяко нещо - с времето си. Ангелче, едно време беше друго, сега е различно! И моята майка ме е раждала на 20, но ако аз бях родила на толкова, ужасът щеше да е пълен, защото на мопята майка и помагаха няколко баби, а сега младите баби и дядовци РАБОТЯТ!!! в тази връзка - т. 4?!?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
TheLittleAngel ( преди 9 години )
До Анонимен: Това зависи единствено и само от човека! Моята майка като е родила на 22г. да не би да си е зарязала детето, за да ходи по барове, чужбина или т.н.?! Не слагай всички хора под един знаменател!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Единственото предимство е, че можеш да зарежеш бебето при собствената си майка докато ти обикаляш с тайфата от бар на бар. И каква майка е това? Защото всичките ми познати, които родиха млади, така постъпиха. Едната дори замина за чужбина да си доучва, а бебето...е, има си кой да го гледа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар