IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от това, че сте дете на имигранти

18 септември 2014 07 10

И с какво сте по-силни от другите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Докато едно дете расте, последното нещо, което иска, е да бъде „различно“ от другите. Това обаче трудно може да бъде избегнато, ако то започне да живее в напълно непозната за него държава. Животът на имигрантите може да бъде тежък, макар те да са материално подсигурени. Тежък най-вече психически.

Може би повечето деца, живеещи в чужда държава, понякога се чувстват като чужденци. С годините, научаването и привикването с обстановката обаче всичко си идва на мястото. Дори в един по-късен етап от живота си същите тези деца започват да осъзнават, че имигрантството има и своите ползи. Ето и някои от тях:

1. Човек се научава да говори два езика. За съжаление, българският език не може да ни бъде от полза никъде другаде, освен в пределите на нашата страна. Това важи за много други езици, но не и за всички. Със сигурност владеенето на два езика обаче е голям плюс – особено, ако вторият е английски, например. На публични места говоренето на съвсем непознат за останалите хора език също може да ви бъде от полза.

2. Човек разбира необятността на света. Повечето деца смятат, че с родният град и с родната страна се изчерпва всичко. Разбира се, те са наясно, че съществува друг свят и други държави, но никога не биха приели глобалните проблеми толкова близо до сърцето си, ако не бяха имигранти. Ако човек живее на различен континент от този, в който се е родил, това отваря много по-големи хоризонти пред него.

3. Културно разбирателство. Когато човек е роден в различна страна от тази, в която живее, той осъзнава, че всичко може да бъде много по-различно от това, с което е свикнал. Обичаите, вярванията, ценностите – всяка част от света има своите собствени характеристики, с които детето имигрант свиква още от малко. Това дава на порасналия човек свободата да общува и да приема хората от други култури много по-лесно.

4. По-лесна връзка с други имигранти. Представете си, че живеете в Сингапур и там срещнете друг българин – това ще ви сближи с него много повече, отколкото ако живеете в България и се срещнете с човек от родния си град, нали? По този начин, на базата на чуждите страни, се формират силни приятелства. При тези приятелства дори се пропуска неудобната част, в която човек трябва да обяснява за своята родина.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Aneda ( преди 9 години )
Глупости на търкалета "до trinity" от къде пък се извъдихте такива мразещи всичко и всички. Разбира се, че има бежанци в България и то не малко. Късметлии сме ние родените в мирни държави, че не трябва да бягаме и спасяваме животаси и този на децата си. Вие когато изпитате тяхната мъка тогава може да говорите за това дали има бежанци или не.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
до Trinity ( преди 9 години )
В България деца на бежанци почти няма. Има деца на нелегални емигранти и деца на престъпници нарушили държавната ни граница!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
haha ( преди 9 години )
До Trinity: Българският може да е полезен и извън България. Аз например работя с български.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trinity ( преди 9 години )
Айде сега ги обяснете тия ползи на децата на бежанци в България, които дори на училище нямат право да отидат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар