IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжите, които родителите предават на децата си

21 октомври 2014 12 30

Някои го правят несъзнателно

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Малките деца постоянно получават указания от своите родители, но понякога те съзнателно/несъзнателно ги лъжат. Майките и бащите може и да вярват на думите си, ала науката показва друго.

Ето и какво те проповядват грешно на своите хлапета:

Мит: Не трябва да плуваш по-рано от час, след като си се нахранил.

Истината: Храносмилането наистина изисква спокойствие, но ако не се мятате във водата като Майкъл Фелпс, няма от какво да се тревожите. Ако влезете в басейна веднага, след като сте хапнали, може да усетите временен дискомфорт, но няма да се разболеете, нито ще повърнете.

Мит: Не гълтай дъвката, тя ще се разлага в стомаха ти 7 години!

Истината: Дъвката като всяко друго ненужно вещество излиза чрез изпражненията. „Ако детето ви погълне 30-50 парчета, тогава това ще се окаже опасно за него“, пояснява д-р Рейчъл Врийман.

Мит: Яденето на пуешко действа приспивателно.

Истината: Пуешкото месо съдържа триптофан, което може да причини сънливост, но в огромни количества. Пуешкото не съдържа чак толкова големи дози, че да се проявят подобни ефекти.

Мит: Студеното време може да те разболее!

Истината: „Настинките са причинени от вируси, не от студеното време. И то не е причина да ги хванете“, твърди д-р Врийман. Британско изследване показва, че вирусите не се влияят от температурите.

Направен е опит, в който група хора са били заразени с вирус през носа, докато са били в гореща стая. В резултат те са се разболели от настинка. Друга група била изкъпана с дрехите и останала с тях на по-студено място в продължение на половин час, преди да се преоблече в сухи дрехи. След прегледа се оказало, че тази група не е имала повече вируси, от „сухата“ група хора.

Ние се разболяваме от настинка и грип през зимата заради контакта с други хора и досега с много повече микроби, а не заради времето навън, се казва в изследването, цитирано от Menshealth.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари