IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихте от своите братя или сестри

26 декември 2014 14 16

И защо трябва да сте щастливи, че не сте единственото дете в семейството

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спомняте ли си за моментите, в които откровено мразехте своята сестра или своя брат? Моментите, в които се биехте, крещяхте си и се карахте за играчки или други неща? Почти всяко дете с брат или сестра е изпадало в подобни ситуации – един вид те са напълно нормална стъпка в еволюцията на братско-сестринските отношения.

Години след като тези кризисни моменти са отминали обаче, със сигурност се радвате, че имате в живота си брат или сестра. Щастливи сте, защото вашите родители не са ви оставили единствено дете и през цялото време е имало с кого да споделяте дните си.

Присъствието на сестра или брат в живота ви със сигурност ви е дало някои много ценни уроци за живота, дори да не го осъзнавате. Ето и какво сте научили, благодарение на своя брат или своята сестра:

Как да споделяте вината

Двете или двамата сте извършили някоя пакост, но сте се разбрали да мълчите и да не си признавате. Какъв по-добър урок за съпричастност и подкрепа дори в трудните моменти?

Предимството и необходимостта от това да имате съюзници

Винаги е хубаво да сте сигурни, че някой ще ви пази гърба, особено когато сте се забъркали с по-големи или по-възрастни „авторитетни“ фигури.

Как да споделяте – без значение дали ви харесва или не

Както споделяте вината за някоя пакост, така споделяте бонбоните и домакинските задължения със своята сестра или брат, например. В добро и лошо винаги имате някой помощник.

Изкуството на конкуренцията

За щастие, вие не сте израснали с идеята, че сте най-добрите във всичко. Вашите родители не са раздавали похвали само на вас и това ви е дало много по-реална оценка за света и конкуренцията като цяло.

Да се борите срещу ограниченията

По-късен вечерен час и повече свобода се извоюват по-лесно, когато двама човека ги искат, вместо само един.

Как да „прикривате“ някого

Вие осъзнавате какви могат да бъдат последствията от вашите лъжи, но пък вече сте наясно, че сестра ви или брат ви са може би единствените хора, които винаги ще заслужават тази саможертва от ваша страна.

Как да се гордеете с постиженията на някой друг

Научихте се как да се радвате на успехите на някой друг и как да ги възприемате като свои.

Как да си взаимодействате с различни възрастови групи

Навъртайки се около своята сестра или своя брат, вие сте се научили да си комуникирате с по-големи или с по-малки от вас хора. Подобно умение винаги е от полза.

Как да бъдете близки с някого

Дори и ако вашите брат или сестра не са били на вашата възраст или дори от вашия пол, все пак те са се превърнали във ваши приятели и близки хора.

Как да приемете, че хората обичат по различен начин

Вашата сестра или вашият брат със сигурност са изразявали любовта си по различен начин от вашите родители, например. Всъщност това е много хубаво, тъй като вече сте наясно с факта, че хората обичат по различен начин.

Как да откриете своята идентичност

Това може да се случи дори докато се сравнявате с вашия брат или вашата сестра. Две деца никога не могат да бъдат еднакви и така много по-лесно забелязвате вашите уникални качества, на които трябва да обръщате внимание.

Как да защитавате някого

Вашият брат или вашата сестра са може би първите хора, които наистина сте защитавали някога в живота си. По този начин във вас по-лесно са се задействали механизмите на покровителството, което от своя страна ще ви бъде полезно, когато станете родители.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари