IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за брака, на които не трябва да вярвате

5 март 2015 16 01

Кои са едни от най-разпространените заблуди по отношение на брачната институция

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора се женят. Това е естествен процес в живота на по-голяма част от жените и мъжете по света. Някои хора решават да се врекат във вечна вярност по-рано, други на по-късен етап от живота си. По отношение на брака обаче съществуват множество заблуди, които като цяло имат негативен ефект върху нагласата на нежния и силния пол.

Ето защо, независимо дали имате сключен брак или все още не, хубаво е да се запознаете с най-разпространените митове по въпроса. Ето и кои са те:

1. Половината от всички бракове завършват с развод

Тази тревожна статистика идва от 70-те години на миналия век, когато в някои страни разводите без конкретна основателна причина са легализирани и масово съпружески двойки са решили да се възползват от новото си право. През 80-те години процентът на разводите дори достига до 86, отчита професор Тери Орбъч от Университета на института в Мичиган. В момента процентът на разводи е много по-нисък. Изследване от 2011 година в САЩ показва, че само 3,6 души от 100 се развеждат.

2. Щастливите двойки не спорят

Според специалистите липсата на конфликт между двойките означава, че всъщност съпрузите не обсъждат неща, които имат значение. Професор Орбъч е проследил 350 двойки в продължение на 28 години и неговото мнение е, че в щастливите бракове има спорове. Нещо повече – изследване от Университета в Тенеси показва, че двойките, които минават през сътресения, са по-доволни в дългосрочен план от брака си. Според професора в щастливите бракове съпрузите са се научили как да се справят с конфликтите и разногласията по един здравословен и продуктивен начин.

3. Брачните двойки, които имат деца, са по-щастливи от тези, които нямат

Всъщност наблюдава се точно обратната тенденция. Проучване на Open University в Обединеното кралство сочи, че семейните двойки без деца са по-щастливи от отношенията си със своя брачен партньор, отколкото жените и мъжете, които са родители. Експертите обаче бързат да успокоят, че спадат в щастието не означава, че двамата съпрузи се обичат по-малко. Просто децата изискват време и енергия, които иначе двойката инвестира само в своите отношения.

4. Сексуалният живот на женените двойки се влошава

Изследване на Университета в Индиана показва, че всъщност омъжените жени правят повече секс, отколкото тези, които не са сключили брак. Все пак има разлика между качеството на сексуалния живот и неговата честота. За щастие, друго проучване показва, че по време на секс омъжените дами изпитват по-голямо физическо удоволствие от неомъжените дами.

5. Ако живеете заедно преди брака, имате по-голям шанс за развод

Проучване от 2014 година, в което взели участие повече от 7000 брачни двойки, показва, че няма никаква закономерност между съвместния живот преди брака и успехът на семейните отношения.

6. Ако наистина обичате своята половинка, страстта никога няма да избледнее

Според експертите до голяма степен страстта се подхранва от новото и мистериозното. Ето защо любовният огън започва да утихва в периода между 12-тия и 16-тия месец от връзката. Разбира се, страстта отстъпва място на друг вид любов, която всъщност е свързана с щастливия и дълъг брак.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари