IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които никога не бива да казвате на детето си

20 юли 2015 10 03

А вероятно му ги казвате редовно

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има няколко ежедневни фрази, които всички майки повтарят, но те всъщност могат да навредят на детето им.

Това са фрази, които е по-добре да избягвате, колкото и странно да звучи това. Ето и защо:

1. „Страхотна работа!“

Изследванията показват, че всеки път, когато казваме „Браво!“ на детето си, ние го правим зависимо от нашето собствено мнение и одобрение. Така съсипваме собствената му мотивация. Затова, когато хвалим детето, трябва да се обосноваваме точно и ясно. Вместо „Игра супер!“ трябва да му кажем: „Даде хубав пас на своя съотборник“.

2. „Практиката ни прави перфектни.“

Вярно е, че колкото повече време детето ви отделя на дадено умение, толкова по-добро става в него. Въпреки това, тази поговорка е вид натиск, който вие упражнявате над него. Така вие му изпращате посланието, че ако прави грешки, не се труди достатъчно. Вместо това, насърчавайте детето си просто да се старае, за да се чувства гордо от прогреса си.

3. „Нищо ти няма!“

Когато детето ви падне, ожули си коляното и избухне в сълзи, вие трябва да го успокоите. Не му казвайте, че нищо му няма, защото така то само ще се почувства по-зле. Вашата работа е да му помогнете да се справи с емоциите си, а не да ги потиска. Прегърнете го, разгледайте раната му и ѝ сложете лепенка, а след това насочете вниманието му към нещо друго.

4. „Побързай!“

Вашето дете не може да си яде закуската и да си връзва маратонките едновременно, само за да не закъснее за училище, а вие за работа. Това му създава допълнителен стрес. По-добре го будете 15 минути по-рано и не превръщайте сутрините му в състезание.

5. „На диета съм.

Ако детето ви вижда, че всеки ден се качвате на кантара и говорите за килограми и мазнини, то ще развие нездравословно отношение към своето отражение в огледалото. По-добре кажете „Аз се храня здравословно, защото се чувствам по-добре. Също така трябва да спортувам повече.“

6. „Ние не можем да си позволим това.“

Това е лесен отговор, когато детето ви ви моли за нова играчка, а вие не желаете да му я купите. Все пак това му изпраща съобщението, че вие не сте в състояние да контролирате вашите финанси. По-добре му кажете: „Няма да ти купя това, защото спестяваме пари за по-важни неща.“

7. „Няма да говориш с непознати!“

Това е трудна концепция за разбиране от едно малко дете. Не е хубаво да настройвате негативно наследника си към всички непознати. По-добре обяснете на детето си да не общува с хора, които го карат да се чувства тъжно, уплашено, смутено или объркано.

8. „Бъди внимателен!“

 Казвайки това на детето си, което балансира като маймуна на катерушката, вие всъщност увеличавате шансовете му да падне. Думите отвличат вниманието на детето от това, което то прави в момента. Ако се тревожите, по-добре стойте близо до него, в случай, че тръгне да пада.

9. „Няма десерт, ако не си изядеш вечерята!“

Използвайки този израз, вие увеличавате стойността на лакомствата пред детето и намалявате удоволствието му от основната храна. По-добре му кажете: „Първо ние трябва да се нахраним и тогава ще хапнем и десерт.“ Тази реплика има по-положително въздействие върху детето.

10. „Нека ти помогна!“

Когато детето ви се бори да построи блок или кула от кубчета, оставете го само – не се включвайте в играта му, дори да виждате, че се затруднява. Иначе вие подкопавате неговата независимост и то винаги ще търси вашата помощ. По-добре му дайте някаква идея с думи, която то да пробва само, без вие да се намесвате с действия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Lina Peycheva ( преди 8 години )
Ама какви са тези глупости. Авторката има ли поне едно дете. Как може въобще да го публикувате като статия. Най-голямата безмислица, която съм чела досега. Пълна пародия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Татяна Б. ( преди 8 години )
Личи си, че автора на статията няма деца! Загубиха ме още от първата точка, като читател
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
annch ( преди 8 години )
По-глупава статия не бях чела ... НИКОГА
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Човек ( преди 8 години )
Мама Мари ( преди 8 години )
За съжаление, и аз подкрепям предходното мнение. Разбирам, че статията е копирана от някои, който няма деца, но все пак се очаква да бъде прочтена от родители.....добре се посмяхме с мъжа ми:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар