IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е време за второ дете?

1 септември 2015 12 11

Полезна информация, която ще ви насочи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Появата на бебе е началото на един от основните етапи в живота, който повечето родители планират по-рано. Въпреки че повечето хора смятат, че бременността е предизвикателство, отглеждането на едно дете е още по-трудно! Да не говорим за отглеждането на две деца!

Родителите получават двойна доза грижи и притеснения, но и двойно щастие. Кога обаче е най-подходящото време за второ бебе?

Тук са някои от факторите, които трябва да имате предвид, когато взимате решение за още едно дете:

1. Възрастовата разлика между двете деца

Различни изследвания показват, че разлика между година и половина и две е най-подходяща, що се отнася до здравето на майката и новороденото. Разлика под 17 месеца може да увеличи риска от преждевременно раждане, а разлика над пет години – да предизвика затруднения при раждането.

2. Физическото ви състояние

Раждането на дете е задача, която се нуждае от постоянна енергия и добро здраве. След като роди бебето си, жената се нуждае от време, за да възстанови своето тяло. Планирана разлика от поне 18 месеца позволява на хормоналните нива, кръвоснабдяването и силата на тялото на жената да достигнат нормалните си нива отново. Това ще гарантира не само здравословно състояние на ума, но и най-важното – здраво тяло, необходимо за следващите девет месеца.

3. Възрастта на първото ви дете

Според някои изследвания децата до 1 година все още не осъзнават значението на това, че имат родители, ето защо те трябва да преминат фазата, в която разбират вниманието, което получават от своите майка и баща. В същото време децата над четири години започват да чувстват необходимостта да правят много неща сами – съответно те не се нуждаят толкова много от родителите си. Разлика под четири години може да доведе до съперничество за родителско внимание между децата.

4. Вашата възраст

Възрастта е може би един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за второ раждане. Жени, попадащи във възрастовата група над 35 години, са изложени на по-висок риск от развитие на заболявания, свързани с бременността, включително аборт и преждевременно раждане.

Снимка: Istock

5. Мнението на вашия партньор

Раждането на бебе е голяма стъпка в живота на партньора ви. Ето защо неговото мнение също е много определящо, когато става въпрос за второ дете. Евентуални различия в мненията ви биха могли да доведат до проблеми в отношенията ви.

6. Финансовото ви състояние

Отглеждането на второ дете изисква повече от двойни грижи. То изисква двойни разходи. Ако искате да родите отново, трябва да бъдете сигурни във финансовата си стабилност, за да може и двете ви деца да получат това, което заслужават.

7. Вашият живот с още едно дете

Ако тази мисъл ви притеснява, дайте си още време да обмислите всичко отново. В случай обаче, че се вълнувате само при мисълта, че може да имате второ дете, значи не се притеснявате от промените, които отново ще настъпят в живота ви.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари