IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че вашият тийнейджър е в депресия

12 февруари 2016 13 40

И че трябва да вземете спешни мерки

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Обществото обича да си представя децата в пубертета като мрачни и жлъчни същества, но това е стереотип, който не важи за всички деца в тази възраст.

Вярно е, че тийнейджърите могат да бъдат буйни и невъздържани, заради бушуващите хормони, но едно от най-сериозните неща, които могат да ги поразят е депресията.

Според проучванията 1 на 10 тийнейджъри страда от депресивно разстройство. Често симптомите при подрастващите се различават от тези при възрастни със същото заболяване или пък са по-трудно забележими.

Ето и някои от тези знаци, за които родителите трябва да внимават:

1. Детето ви е твърде раздразнително.

Повечето деца в пубертета минават през периоди на тъга и висока раздразнителност, но ако вашето дете е станало твърде апатично и безразлично и се ядосва и гневи на всичко и всеки без основателна причина, то имайте едно наум. Особено ако това поведение продължава седмици наред. Това е знак, че депресията може да се крие зад ъгъла.

2. То боледува твърде често

Ако вашият тийнейджър постоянно се оплаква от стомашни болки, главоболие или друга мистериозна болест, която да ви накара да го освободите от училище, то може би той е депресиран, а не болен. Разберете причината, може да се касае за училищен тормоз.

3. Вече не се интересува от любимите си занимания

Ако вашият тийнейджър изведнъж спре да играе любимия си футбол, да ходи на хор или танци, които е обожавал, то явно той изведнъж е изгубил удоволствие от тези занимания. Депресията може да изсмуква ентусиазма му.

4. Не се социализира

Ако изневиделица вашият наследник в пубертета спре да излиза с приятели и започне да прекарва повечето от времето си вкъщи пред телевизора или компютъра, то търсете причината по-дълбоко. Особено ако детето не разговаря и с вас.

5. Постоянно е във Facebook

Разбира се, тийнейджърите обожават социалните мрежи, но според едно проучване от Университета на Мичиган, повечето подрастващи се депресират след като са влизали в тези сайтове за социални контакти. Facebook всъщност може да предизвика мрачното ни настроение и да ни накара да се самосъжаляваме.

6. Има рисково поведение

Ако хванете тийнейджъра си да пие, пуши или да взима наркотици, трябва веднага да действате. Това може да е неговият бунт срещу нещо или някого, а корените на причината да са в депресията му. Бъдете внимателни за реплики от вида: „На кого му пука, че съм жив?“

7. Детето ви е убедено, че никой не го разбира

Разбира се, всички тийнейджъри смятат, че са неразбрани и никой не им влиза в положението, но тези с депресия започват да се изолират по-интензивно. Ако забележите някои от горните симптоми, може би е добре да се консултирате с терапевт. Попитайте детето си дали би искало да се види с терапевта само или заедно с вас. Отнасяйте се към него с уважение, а не с диктатура.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари