IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съвета как да защитите здравето на вашето новородено бебе

27 май 2016 09 00

Стерилната среда не е достатъчна

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Първите няколко месеца след раждането са особено вълнуващи и напрегнати за младите майки. Ако това е първото им дете, те все още са в лек шок и тревога, че няма да се справят. И макар да са изчели куп книги и материали и имат около себе си по-опитни майки, продължават да се питат по няколко пъти на ден дали правят правилното нещо.

Дами, оставете всичко и се доверете на инстинкта си. Най-важното за бебето ви е да бъде нахранено, да се е наспало и да е в сравнително стерилна и чиста среда, докато си изгради имунитет. Ето и няколко базови съвета как да го запазите здраво и доволно:

1. Избърсване

Банята е един от най-релаксиращите моменти за вашето бебе. Уверете се, че след като сте го изкъпали със специалните продукти за новородени, сте го подсушили добре и на местата, където има много гънки (около вратлето, лактите и интимните зони), за да не се получи инфекция при задържането на вода или част от използваните продукти там.

2. Маси за смяна на памперси и преобличане

Преди да поставите бебето си на маса за преобличане или такава за смяна на памперса, внимателно я почистете с антибактериални продукти. Изчакайте влажното място да изсъхне и чак тогава положете своето съкровище. Може да подложите и някаква памучна кърпа отдолу (особено ако става въпрос за преобличане).

3. Повърхности

Мъникът ви вероятно няма да се докосва до различни повърхности, но пък има досег до биберони, шишета, някои играчки... Старателно почиствайте всички предмети и то ежедневно.

4. Ританки

Купете ританки и дрешки, които са специално за новородени. Важно е пъпчето на бебето ви да не бъде притискано от нищо и по възможност да е на открито за да може да „диша“.

5. Ръце

Задължително мийте ръцете си преди всеки досег с бебето. Без значение каква хигиена поддържате в дома си, ръцете са едно от местата по човешкото тяло, което събира най-много бактерии.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари