IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да отмените годежа си

27 април 2016 15 20

Колебаете ли се дали да застанете пред олтара?

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато обичате някого и сте прекарали известно време заедно в любовна идилия, съвсем естествено се очаква отношенията ви да еволюират в брак. Изглежда просто и лесно, но всъщност, когато предложението е отправено, почти всички двойки започват да се замислят дали правят правилното нещо.

Разбираемо е – промяната е огромна и от двама души, които просто се обичат, ставате едно цяло, свързано за дълъг период от време (а според служителя в гражданското и църквата дори за цял живот). Сключването на брак е важна стъпка, затова е хубаво да бъдете сигурни в решението си. Не са малко двойките, които остават със статус „сгодени“ години наред или пък малко след годежа го разтрогват, защото чувстват несигурност.

Кои са причините, които могат да разколебаят един влюбен човек да се венчае за своята половинка?

1. Усещате натиск да се ожените/омъжите

Това често се случва, когато жената е бременна и цялата рода взима решението за брак вместо вас и започва да ви притиска да отидете в гражданското. Дори да няма бебе в по-малките населени места има остарели традиции, според които двама души не могат да имат безкрайна любовна връзка или да живеят заедно (дори да консумират сексуално любовта си), ако не са се венчали.

Възрастта също може да се окаже „греда“ особено за дамите, които често неоснователно са наричани „стари моми“ от своите майки и баби встъпили в брак в доста млада възраст. Не забравяйте, че мнението на другите не е достатъчна причина да сложите халката на пръста. Все пак това е вашият живот и вие ще живеете с този мъж/жена, така че ако дълбоко в себе си не вярвате, че той/тя е точният/точната, не си струва да се впуснете в предизвикателството, наречено брак.

2. Убеждавате се, че той/тя е правилният човек

Любовта и желанието да прекараш живота си с някого е вътрешно усещане, което не би трябвало да е породено от логика. Затова, ако сърцето ви не казва „да“, а трябва да премисляте отново и отново плюсове и минуси, опитвайки се да се убедите, че той/тя е точният човек за вас, то определено сте на път да направите грешка.

3. Нуждаете се от време, за да сте готови за брак

И не става въпрос за физическата подготовка на самата венчавка, а за усещането да бъдете семеен мъж/жена. Бракът не е за всеки и той е пълен с компромиси, предизвикателства и отговорности. Ако все още мисленето ви е ориентирано основно към вас самия/самата, а не към „ние“, то може би трябва да почакате още, въпреки че силно обичате човека до себе си.

4. Страхувате се

Страхът ни кара да правим доста импулсивни неща, но не е добра причина да сключите брак. Страх от самотата, от остаряването, от това, че сте единственият в компанията без деца и законна половинка, лесно може да ви тласне към един „грешен“ брак.

5. Вътрешно колебание

То няма научно и логично обяснение, просто чувство, което ви гризе и ви казва, че не трябва да се венчаете сега и за този човек. Послушайте го! Интуицията съществува, за да ни предпазва от погрешни решения, когато мозъкът ни не може да направи логичните изводи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари