IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата на по-възрастните майки са по-здрави и успешни

25 май 2016 06 20

Причината се крие в ...

Гуен Стефани роди третия си син на 45 години; Снимка:splashnews.com

Гуен Стефани роди третия си син на 45 години; Снимка:splashnews.com

Ако искате децата ви да успеят в живота и да се радват на прекрасно здраве, не бързайте да раждате в 20-те си години.

Това съветва ново проучване, направено от Мико Мирскила, директор на института по демографски изследвания към лондонския колеж Кийран Баркли. Според него причината за това се дължи на факта, че с всяка следваща година индустриалните държави се развиват по-добре икономически, а хората се стремят да живеят по-здравословно, което се отразява и на децата им.

Мико твърди, че рисковете за по-късна бременност са леко преувеличени и много жени могат да родят съвсем спокойно и на възраст около 40. Според него е по-добре дамите да почакат с раждането поне след 30-те, тъй като с всяка следваща година средата за развитие и отглеждане на наследници става по-добра.

Той и екипът му са прегледали данни на около 1,5 млн. шведи и шведки, родени в периода между 1960 и 1991 г. и са установили, че майките, дали живот на по-късна възраст, имат по-високи и по-умни деца, които са и с по-големи шансове да завършат висше образование.

„Трябва да гледаме на по-късното раждане с други очи. Повечето бъдещи родители са наясно с рисковете от една бременност в по-зряла възраст и пропускат да се фокусират върху позитивите в нея“, твърди Мирскила.

Изследването е публикувано в сп. Population and Development Review.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Това да го кажат на нашите лекари, които като чуят, че родилката е над 30 изпадат в потрес, а ако е над 35 почват да и говорят как детето и почти сигурно ще е с увреждания, освен това цезаровото сечение е задължително.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар