IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 (не)нужни неща, за които харчим по време на почивка

5 май 2016 15 40

Струва ли си да пропилявате спестяванията си за това?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето двойки планират прилежно бюджета си през годината, така че да могат да се справят със сметките и да поддържат един „приличен“ стандарт на живот. Почивката обаче е нещо друго. Тогава човек разтваря пръсти и поне за момент забравя, че всяка стотинка е изкарана с пот на челото и може да бъде инвестирана в нещо полезно.

Най-опасните места за опразване на джобовете са летищата. Примамливите магазини с маркови стоки, които са освободени от мита и други такси, често ни карат да закупуваме предмети и аксесоари, които не са ви съвсем нужни. И ето че в един момент се оказва, че дори сме посегнали към кредитните си карти без да имаме съвсем основателна причина за това.

Какво изкушава двойките да забравят за разходите и прилежно разпределения бюджет, докато чакат полета си, научете от скорошното изследване на Xpress Money Services:

Меки аксесоари

Гардеробът ви е пълен, но това няма да ви спре да си закупите някоя шантава тениска с флага на съответната страна, в която се намирате. Същото важи и за аксесоарите за дома. Колко възглавници ви трябват? Е, важното е да ви е меко и цветно, а и цената си струва... така се успокоявате, докато пълните количката.

Слънчеви очила

Без значение дали слънцето пече, още един чифт очила не пречат. Особено дизайнерски и на тази цена! А колко пъти ще ги сложите, това е друг въпрос.

Парфюм

Дамите никога не пропускат козметичните магазини, за да огледат атрактивните цени на парфюми. Ароматните шишенца са като бикините – колкото повече, толкова по-добре. Няма жена, която да устои на изкушението да си купи поредния парфюм.

Луксозен шоколад

Може да е местен бранд, може и да е международен, но шоколадовите лакомства са класика в жанра, що се касае до покупките на летищата. Проблемът не е в покупката на един брой, а в това, че просто не можете да спрете – един за мама, за децата, за приятелите и т. н.

Други козметични продукти

Не само парфюмите хващат окото в дрогериите. Кремове за лице, за тяло, декоративна козметика, четки за коса... те сякаш ви крещят „Купи ме!“.

Чанти

Ако все още не сте се охарчили за поредния чифт токчета, които ще красят шкафа ви за обувки, то задължително ще налетите на дамските чанти. В общия случай те също са дизайнерски, от естествени материи и винаги ще намерите в главата си няколко варианта за комбинация с тоалети, които ще ви убедят, че инвестицията си струва, макар и трицифрена.

Слушалки и други малки електронни джаджи

Докато миришете в захлас поредния парфюм, отегчените ви половинки вече са се потопили в света на джаджите. Да, те са тяхната страст. Нови слушалки, таблет и други мобилни устройства са тяхната малка слабост, за която биха се поохарчили, дори вече бюджетът за почивката да е изчерпан.

Цигари и алкохол

Да си дойдем на думата! Ако сте пушач, то няма как да не проверите какви са цените на тютюневите изделия в безмитните зони. Все пак ще спестите от вредния навик, нали? Защо да не си купите 1-2 стека?! С алкохола положението е, както с шоколада. Винаги може да отбиете номера пред близки и роднини като вместо друг подарък, им занесете бутилка маркова спиртна напитка. Най-малкото ще я отворите по време на гостуването и вие ще намажете от собствения си дар.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари