IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детето ви ви лъже, не откачайте!

2 юли 2016 14 30

Виковете и заплахите няма да решат проблема

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето родители искат да вярват, че децата им са откровени с тях, но скорошно проучване показва, че над 40 % от малчуганите лъжат своите майки и бащи редовно. Това не е толкова странно. Замислете се дали не сте го правили, особено в пубертета и дали и до ден днешен не спестявате някои неща на своите родители.

Причините за изкривяване на „истината“ са различни и невинаги трябва да са повод за паника. Понякога децата искат да спестят тревоги на своите любими хора, друг път лъжата им е прикрит зов за помощ, който вие трябва да разпознаете. Във всеки случай е важно да подходите разумно и спокойно, когато хванете своето хлапе в лъжа.

Как да се справите със ситуацията?

1. Дишайте внимателно и не избухвайте

Първичната ви реакция е да се разгневите, че ви лъжат, но ако се развикате на детето си, само ще усложните нещата и то ще се затвори в себе си или ще влезете в остър спор. То автоматично ще започне да се защитава като изсипе още куп лъжи и проблемът ще остане неидентифициран и нерешен.

2. Не подценявайте лъжите

Има дребни, безвредни, бели и сериозни лъжи. Но лъжата си е лъжа и трябва да бъде взимана насериозно, най-вече ако детето ви я практикува от ранна възраст. Ако подминете подобно поведение, то ще реши, че лъженето е нещо нормално и с годините ще се превърне в патологичен лъжец, който дори може да не различава истината от илюзията.

3. Осъзнайте, че това не е лично

Да, децата лъжат вас за нещо, което сте изискали от тях или сте ги попитали. Те показват неуважение и съсипват доверието ви в тях, техният избор да си измислят неща не е целенасочен конкретно към вас. Това е механизъм да се справят с реалност, която не харесват или с която не могат да се справят.

4. Помогнете им да разберат, че лъжат и себе си

В никакъв случай не трябва да поощрявате лъжата. Спокойно дискутирайте какви са дълбините ѝ и каква е причината за възникването ѝ. Обяснете на детето си, че всяка лъжа има последствия и че то не заблуждава вас, а само себе си.

5. Помогнете на хлапето си да осъзнае и да се справи с последствията

Лъжата може да е „зов за помощ“. В този случай с детето ви се случва нещо, което изисква повишено внимание. Помогнете му да осъзнае, че истината е по-доброто решение и какви точно са последиците от лъжата. Покажете му, че сте до него и колкото и да е гадна реалността, ще го подкрепите и ще му помогнете да се справи с нея.

6. Бъдете напълно откровени

Родителите са пример за децата и ако вие самите не подхождате с честност и прямота към наследника си, то и той няма да ви отвърне със същото. Не спестявайте на децата си истината и ги възпитайте така, че тя да бъде част от тяхната ценностна система.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари