IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След раздялата на Бранджелина какво трябва да знаете за развода?

24 септември 2016 14 30

20 съвета от сексолога Трейси Кокс

Снимка: gettyimages.com

Снимка: gettyimages.com

След като светът беше потресен от шокиращата раздяла на Брад Пит и Анджелина Джоли, секс терапевта и брачен консултант Трейси Кокс разкрива своите 20 съвета за по-безболезнен развод.

Кокс съветва двойките в развод как да излязат възможно най-невредими от този болезнен процес в личния си живот, който често е и доста бурен.

Има редки случаи, в които разводът е „приятелски“, но въпреки това той е неприятно изживяване, изпълнено с горчивина и негодувание.

Ето и съветите на Трейси Кокс за по-поносим и по-малко болезнен развод:

1. Дори да искате да се разделите с мир, ще минете през неприятни моменти

Все пак това е развод! Много малко двойки мислят за това, когато сключват брак. Когато обаче раздялата се случи, тя е много разочароваща и разстройваща и често е унищожителна и крайно тъжна. Без значение колко приятелски възнамерявате да се разведете, ненормално е, ако единият или и двамата сте ядосани един на друг.

2. Дайте си пространство

Това силно се препоръчва, ако имате деца. Ако се опитвате да останете приятели, но все още сте във вихъра на раздялата, опитайте се да не се виждате с бившия си известно време, за да ви отмине ядът. Това е част от „лечебния процес“.

3. Не си оставайте приятели, ако не искате

Понякога браковете се разпадат по възможно най-добрия начин: двама души се разлюбват и искат да се разделят. Повечето пъти единият човек иска да напусне другия, като вторият е с разбито сърце. В този сценарий приятелството не е вариант. Връзката очевидно е токсична и по-скоро съпрузите се мразят, особено ако им а замесено трето лице.

4. Вашите деца са по-важни от вас двамата

Не използвайте децата си като пионки или като отдушник по време на развода. Без значение как се чувствате и колко разстроени и ядосани сте, принудете се да се усмихвате пред децата си. Те ще гледат напрегнатите ви лица и ще попиват негативните вибрации.

5. Невинаги е най-добре да останете заедно „в името на децата“

Разбира се разводът е невероятно труден за децата, но ако децата ви растат в една напрегната семейна среда, за тях това е по-лошо и вредно от развода. Децата се развиват добре, когато родителите им са щастливи заедно или поотделно.

6. Ако е възможно, уредете попечителство помежду си, а не в съда

В идеалния случай е добре да се разберете със съпруга си кой ще гледа децата, в кои дни и часове те ще бъдат при другия родител и т. н. Ако този разговор е твърде сложен, попитайте децата си за тяхното мнение и се съобразете с тях. Това е по-добре, отколкото да решавате този казус в съда.

7. Бъдете внимателни, когато слагате етикети

По време на развод съпрузите изпускат обиди по адрес на другия от вида „той е пияница“, „тя изневерява“, „тя е ненормална“, „той има проблеми с гнева“... Това е нормално, но просто не забравяйте, че всеки път, когато казвате някакви подобни неща, те стигат и до ушите на децата ви.

8. Не взимайте правни решения, докато не се успокоите

Разделянето на имоти, пари и родителски права е достатъчно трудно, а още по-трудно е когато решенията се взимат под силата на емоциите. Сложете чувствата си в ред и тогава мислете рационално и се делете юридически.

9. Започнете да практикувате медитация

Медитацията (а и йога) ще ви направи по-търпеливи и ще ви помогне да се успокоите, докато преминавате през раздяла и развод. Това е отличен начин да се споразумеете по-бързо с бившия си съпруг.

10. Планирайте хубави неща за вършене, когато сте без децата

Когато децата ви са при вашия почти екссъпруг, вие ще се чувствате нещастни и самотни. Затова си намерете приятни занимания за това време.

11. Не разпитвайте децата си за живота на бившия си

Въпреки че ще се изкушавате да измъквате информация за живота на бившия си от вашите деца, опитайте се да устоите. Вашите наследници и без това ще ви казват само нещата, които смятат че искате да чуете и ще ви предпазват от неприятна за вас информация. Затова е безсмислено и вредно да ги разпитвате.

12. Разберете къде сте сгрешили

Ако вашият партньор ви е третирал ужасно преди развода, сами по себе си вие сте се поставили в ролята на жертвата! Важно е да не повтаряте тази грешка в бъдещите си връзки.

13. Не насилвайте приятелите си да застават на нечия страна

Разводът не е трудност само за жената, мъжа и децата. Приятелите и близките на семейството също са засегнати. Те са поставени в трудната ситуация да останат по-близки с единия от двамата. За някои приятели това ще се окаже трудно, други естествено ще гравитират към този от бившите съпрузи, който им е по-близък. Важното е не вие да принуждавате хората да решават и да не им поставяте ултиматуми.

14. Мислете върху това как да простите на експартньора си

Нормално е разводът ви да е разказ с лош край, но все пак сещайте се и за хубавите моменти във връзката ви. Това ще ви помогне в дългосрочен план да осъзнаете грешките си и да намерите отново начин да бъдете приятели с бившия си.

15. Дайте си време, за да излекувате душата си

Всеки има нужда от време, за да преживее развода си. Няма смисъл да се опитвате да прикривате болката и объркването си.

16. Обградете се с близки и приятели

Ако сте загубили човека, на когото сте разчитали най-много в живота си,тоест съпруга си, трябва да се облегнете на приятелите и роднините си, за да преминете през този самотен период.

17. Подложете се на някаква терапия

Дори да е само една или да са две терапии с психолог, добре е да поговорите със специалист след развода си. Важно е да разберете защо бракът ви се е провалил.

18. Започнете да излизате, когато сте готови

Не съществува правило, което да казва колко време ще ви трябва да започнете да излизате отново и да се срещате с други представители от противоположния пол. Игнорирайте хората, които ви казват „че вече е време“.

19. Оставете бившия ви да си живее живота

Възможно е вашият експартньор да се съвземе по-бързо от развода ви и да продължи щастливо живота си преди вас с друг партньор. Това не означава непременно, че не ви е обичал толкова, колкото вие него. Това просто означава, че той е срещнал по-бързо човек, който да излекува болката му.

20. Гледайте напред, а не назад

Съпругът ви вече е част от миналото ви, а вие трябва да се вълнувате за бъдещето си, а не да страдате за случките и събитията, които са останали зад гърба ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари