IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как несъзнателно превръщате детето си в лигльо

10 декември 2016 13 00

После се сърдете на себе си, когато и на 30 търси помощ и внимание

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Закъснявате за полет и наум вече преговаряте дали сте свършили всички задачи – изключени електроуреди, всичко важно в багажа, извикано такси, полети цветя... и вече на финалната права, когато сте на ръба на силите си от бързане, 5-годишният ви син се пльосва на пода и отказва да тръгне без любимата си играчка, която нямате и идея къде е.

И да му викате, и да се ядосвате, положението става по-зле, защото той извива глас и теква водопад от сълзи. А си мислехте, че държите всичко под контрол и възпитавате съобразително и дисциплинирано дете. Е, може би изпускате някои важни неща, които според вас са нормални, а всъщност превръщат детето ви в едно разглезено хлапенце, което определено няма да му помогне в живота. Къде грешите?

1. Правите всичко детето ви да е винаги щастливо

Животът не е приказка, реалността е жестока. Ако го отглеждате в „пашкул“ и удовлетворявате веднага всички негови нужди и желания, ще го превърнете в беззащитно същество в големия лош свят, което няма да може да се справя само с нищо. Научете сина/дъщеря си от малки да се борят за това, което искат и че невинаги нещата може да се случват според техните желания.

2. Толерирате мрънкането им и дори се чувствате виновни

Разбира се, че детето ви няма да е щастливо, когато не става на неговото и ще мрънка. Но това не е причина да се оправдавате пред него и дори да се извинявате за поведението си. Кой е родителят? И как очаквате да бъдете негов авторитет, ако в крайна сметка се съобразявате само с него?

3. Избухвате, когато детето ви започне да се лигави и да мрънка

Темпераментът на детето ви е достатъчно лош, че и вие да нажежавате градусите с още викове и обиди. Това само ще го мотивира да се държи по-зле и да ви прави на инат и накрая ще се предадете. Кой печели? Вашето дете!

4. Възнаграждавате го за всичко

Някъде сте чели, че децата са като кучетата и трябва да се поощряват за всичко, което свършат правилно. Уви, това е много погрешна тактика. По този начин ги приучавате да вършат нещата само с обещанието и получаването на награда. После не се чудете защо не закусват, не си оправят леглото и не желаят да си пишат домашните, когато ги помолите учтиво.

5. Постоянно го дундуркате

Не му предлагайте помощ за всичко, защото това ще го направи човек, който няма мотивация и умение да свърши сам абсолютно нищо. Без да осъзнавате превръщате детето си в инвалид, ако сте му личен обслужващ персонал за всичко!

6. Предпазвате го от конфликти

Детето ви трябва да се научи да отстоява интересите си. И то аргументирано, а не с тропане на крак. Чудесно е, че искате да му спестите някои неприятни моменти, но по-добре го напътствайте как да ги преодолее, а не заставайте като щит пред него. Отново – правите го безпомощно за реалността, от която няма как да избяга.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари