IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога децата трябва да получат достъп до социалните мрежи

4 май 2018 12 20

И трябва ли да получат някакви специфични инструкции за опасностите в тях

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Социалните мрежи вече господстват над ежедневието ни и нерядко може да бъдат забелязани деца в невръстна възраст, които да ровят из смартфоните и таблетите си. Много знаменитости пък още от раждането на отрочетата си им правят профили във Фейсбук и Инстаграм, превръщайки ги в звезди от първия им ден на бял свят.

Постоянното онлайн присъствие и достъпът до толкова неограничена и непроверена информация обаче е опасен и може сериозно да афектира живота на подрастващите. Затова все по-често педагози, лекари и психоаналитици съветват да се отложи максимално „познанството“ на децата със социалните мрежи и като цяло да се ограничи силно техният достъп до интернет. Което води и до следващия важен въпрос: Има ли подходяща възраст, в която децата да се присъединят към социалните мрежи?

В много страни минималната допустима възраст за създаване на Фейсбук/Снапчат профил е 13 години. Контролът дали тя се спазва обаче е минимален и онлайн платформата може лесно да бъде излъгана с фалшиви данни.

Скорошно изследване в Индия по темата разкрива, че според 16 % от населението децата трябва да имат достъп до социалните мрежи на 13 години. 36 % смятат, че адекватната възраст за интеракция в тях е 15 години, а 12 % са категорични, че минимумът трябва да е 18 години.

Индийците също така смятат, че правителството трябва да въведе в образователната система задължителни напътствия и часове за обучаване на родителите как да предпазват децата си от опасностите, дебнещи онлайн и как да ги държат далече от социалните мрежи максимално дълго. Децата също е добре да бъдат обучени как да се ориентират по-лесно в интернет пространството и да се пазят от киберпрестъпления, подвеждаща информация и изтичане на лични данни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари