IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неoстаряващият чар на стила Рустик: кухнята

19 октомври 2011 09 28

Как би изглеждала една Рустик-кухня? Страхотно!

Снимка: Architectural Digest

Снимка: Architectural Digest

Когато чуете думата "Рустик", не си представяйте непременно нещо остаряло, вехто или олющено. Този стил в обзавеждането може да предложи много повече, отколкото носи в себе си по определение.

Той е подходящ за вас, ако ви е омръзнало да се сблъсквате с минимализма, а последното е много, много вероятно. Най-характерното на Рустика е усещането за топлота и уют, толкова типични за провинциалните къщи.  

Палитрата с цветове на Рустика най-често е вдъхновена от естествените материали, като кожа и велур, калай и олово, дърво и камък. Тъканите също са натурални - памук, коноп, лен, вълна. В този интериор място намират и елементи, които принципно принадлежат на откритите пространства около дома - двор, тераса, градина.

Може да се каже, че този стил е характеризиран със силно фолклорно влияние - в зависимост от това къде се развива. Вероятно затова често обръщаме внимание на френските провинциални къщи, както и на италианските  - като влияние те стоят много по-близо до нас, отколкото американските (примерно).

Как би изглеждала една кухня в стил Рустик? Като начало, важно е да се отбележи, че кухненското пространство не би изгубило нищо от функционалността си.

Просто ще придобие приятен класически вид. Цветовете няма да имат нищо общо с "минималистичните" (бяло, сиво), а ще бъдат топли и есенни. Подовите плочки или теракота ще бъдат в земни тонове, а столовете и масата могат да бъдат плетени.

Ако желаете, може да наблегнете на другия основен материал - камъкът. По този начин кухнята ще придобие леко "селски" вид.

И да не забравяме, че в 21 век еклектичността е повече от добре дошла. Няма как да бъде другояче - модерният човек има уникалната възможност съзнателно да избира между толкова много интериорни и архитектурни стилове, колкото се крият в историята.

Галерията.

 


Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари