IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена почивка. Над нещата

27 май 2011 07 23

С други думи - градина на покрива

Снимка: Rooftop Gardens

Снимка: Rooftop Gardens

Възхищавам се на Ню Йорк в страшно много отношения.

Градът, който никога не спи, освен всички хедонистични денонощни удоволствия, възможности за кариера и сбъднати мечти, предлага още нещо.

Архитектура и дизайн, каквито не се срещат навсякъде. Нюйоркчани трябва да бъдат с едно ниво по-креативни, просто защото многобройното разнородно население, шумът от трафика и хилядите светлини не дават шанс за тишина и спокойствие.

Затова, освен на фантастичния Сентръл Парк, нюйоркчани често се радват на великолепни градини, създадени върху покривите на сградите, в които живеят или работят.

Покривното пространство крие хиляди възможности за озеленяване и декориране.

Освен красива обаче, една градина на покрива се оказва много практична и функционална. Растенията, отглеждани в нея, имат способността да понижават абсорбцията на топлина, което води до намаляване на разхода на енергия на сградата.

Освен това, на тази височина растенията няма да бъдат нападани от вредители.

Както казах - красиво и практично.

Не е никак учудващ фактът, че повечето такива градини са концентрирани в Манхатън. Скрити за "обикновеното" око, те разкриват своите прелести благодарение на една книга - "Градини на покрива: Терасите, консерваториите и балконите на Ню Йорк" ("Rooftop Gardens: The Terraces, Conservatories, and Balconies of New York") на Денис ЛеФрак Каличио и Робърта Модел Амон.

Вижте малка част от нея в галерията горе.

Още:

Зона за релакс. Басейн на покрива

Трева на покрива. И една екзотична гледка

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

Slavyana ( преди 12 години )
Еххх, как да не се пренесе там човек... В България много рядко някой да използва покрива си рационално. Аз живея на първия етаж и имам огромна веранда, която съм украсила с много цветя и градински мебели от ратан. От Явора си го купувах преди година-две и съм много доволна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар