IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сграда-градина предлага чист въздух и пести енергия на жителите си

5 февруари 2014 10 20

Уникалната 46-етажна сграда трябва да бъде завършена през 2016 година

Снимка: Clearpoint residencies

Снимка: Clearpoint residencies

Шри Ланка скоро ще може да се похвали с уникална сграда, чиито върхове стигат до небето. 46-етажният жилищен блок ще бъде построен в града Коломбо, като той прилича на градина, защото отвсякъде излизат растения. Името на сградата е Clearpoint residencies и нейните жители ще разполагат с огромни тераси, пълни със забавления и така желаната сянка.

Идеята за зданието е да пести енергия и да минимализира количеството въглероден диоксид (благодарение на плантацията, обграждаща сградата). Сянката от друга страна разхлажда и ще намали употребата на климатици – аналогично на ток, който струва пари.

Локацията на Clearpoint residencies позволява лесен достъп до болници, детски градини и супермаркети. Всяка градина ще има вградена система за напояване, което означава, че жителите няма да имат постоянни грижи за поддръжката на растенията. Течност ще се събира от душовете и мивките, дори от дъжда и ще бъде използвана за капково напояване на плантацията. Освен това сградата ще разполага със слънчеви панели, разположени на покрива, които да захранват апартаментите с енергия.

Тъй като новата тенденция в строителството върви в екопосока, резиденцията ще има специални контейнери за сортиране на отпадъците, чието съдържание може да бъде продавано на съответните институции, за да се рециклира.

Clearpoint residencies трябва да бъде напълно завършена през 2016 г.

Вижте снимки на уникалната сграда в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари