IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се променя мъжкият глас около жени

19 юли 2014 05 40

Господата говорят по-дълбоко, за да си придадат допълнителна мъжественост

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сещате ли се за последния път, когато разговаряхте с човек, който ви привлича? Вероятно ще си спомните как гласът ви се е променил именно поради факта, че говорите с човек от срещуположния пол, когото харесвате. Ново проучване доказва тезата, че човешкият глас наистина се променя по време на подобен разговор.

Изследването установява, че хората правят едва доловими промени в гласа си, когато говорят с мъже и жени, които намират за привлекателни. То разглежда различията, които настъпват и при двата пола, като най-вече се съсредоточава върху вокални промени в мъжките вокални диапазони.

Деликатните гласови модификации имат за цел да направят този, който говори по-привлекателен в очите (или по-точно в ушите) на другия човек. Резултатите показват, че мъжете започват да звучат с по-дълбок глас, когато разговарят с жена, която харесват. По този начин господата искат да засилят своята мъжественост. Данните показват обаче, че не се наблюдава подобна промяна, когато един мъж говори с жена, към която не е привлечен.

Предишни изследвания показват, че хората сигнализират за романтичните си интереси по различни начини, включително невербални действия като контакт с очите, деликатно докосване на другия човек или дори на своето собствено тяло.

Парадоксът при мъжката промяна в гласа се изразява в това, че господата правят гласа си по-дълбок и засилват мъжествеността си, като по този начин будят едновременно две асоциации – тенденция за увеличаване на агресивността и сигнал като „аз ще бъда по-добър партньор и баща“.

Констатациите от изследването показват, че слушателите успяват да реагират на фините промени в гласа на човека отсреща. Когато един мъж започне да говори с по-различен глас, жените наистина го намират за по-привлекателен.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )