IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гробницата на Оскар Уайлд в Париж е покрита с целувки

11 май 2014 12 00

Това обяснява защо паметникът на известния ирландски писател е целият в червило

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Паметникът на известния ирландски писател и поет от 19 век Оскар Уайлд се намира в гробището Пер Лашез в Париж.

Той представлява 20-тонен каменен блок като върху гробницата има статуя, наподобяваща сфинкс в полет, с разперени крила. Фигурата е вдъхновена от стихотворение на Уайлд.

В продължение на години почитателките на писателя идват в най-голямото гробище във френската столица, за да отдадат почит на великия ирландец, оставяйки своя отпечатък от червено червило върху гробницата.

Днес, в долната част на каменната плоча, има над хиляда целувки и сърца, изрисувани с червило, които са израз на любовта към творчеството на Уайлд.

Тази практика започва в края на 90-те години на 20-ти век и постепенно се превръща в традиция. Първоначално тя се е наказвала с глоба от 9 хиляди евро. Но тази заплаха не е имала особен ефект върху туристите, тъй като е доста трудно някой да бъде „хванат в крачка“ и обвинен, защото повечето виновници изчезват преди полицията да се появи на местопрестъплението. Подавани са множество жалби и от внука на Уайлд – Мерлин Холанд, но и това не е помогнало.

Проблемът е, че мазните червени петна от червило са много трудни за почистване, тъй като са попили дълбоко в камъка. През 2011 г., по повод 111-тата годишнина от смъртта на Оскар Уайлд, властите слагат стъклена преграда, обграждаща гробницата, за да възпрат целувачите от причиняване на по-нататъшно увреждане на паметника.

Самият Оскар Уайлд умира в несъстоятелност и затова се налага неговият приятел (и предполагаем любовник) Робърт Рос да купи парцела в Пер Лашез девет години след смъртта на писателя и чак тогава тленните му останки са прехвърлени там.

Вижте снимките на гробницата в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )