IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките в кариерата, за които един ден ще съжалявате

14 юли 2014 09 41

Незначителните на пръв поглед неща, които са от голямо значение за успеха ви

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Твърде много хора се движат в своята кариера, сякаш плуват в спокойно езеро, а не в бурен океан. Те проявяват късогледство при вземането на важни решения, фокусират се върху завършване на ежедневните си задачи, забравяйки за общата картина. Оказва се, че има много, на пръв поглед незначителни действия, които обаче имат значително влияние върху траекторията на вашата кариера. Ако ги игнорирате, рискувате да пристигнете не на брега, на който ви се иска, а дори още по-лошо – можете да заседнете, блъскайки се в неочакван риф!

Тук са 4-те кариерни грешки, които могат да повлияят отрицателно на кариерата ви и след 10 години горчиво да съжалявате за тях:

1. Създавате си мрежа от контакти само сред хората във вашата компания.

Повечето хора са наясно за стойността на контактите в работата. В същото време много служители пропускат да разширяват своите хоризонти и перспективи, изграждайки отношения с нови хора, които един ден могат да им помогнат в кариерата. Твърде много служители ограничават своето социално общуване само в рамките на собствената си компания. Не е зле да инвестирате време и енергия в осъществяване на външни професионални взаимоотношения. Един ден ще се радвате, че сте го направили.

2. Взимате решения въз основа на парите.

Статистическите данни показват, че няма значение колко пари имаме, ние винаги искаме най-малко 20% повече. Желанието за увеличаване на приходите винаги е съблазнително. Ние всички намираме за трудно да игнорираме нивата на заплатата си. Ако ни предложат да отидем в друга компания за по-малко пари, но пък с повече възможности за развитие, ние по-скоро ще откажем. Изберете пътя, който ви предоставя най-ценен опит и разработва нови професионални отношения, независимо от доходите. Дайте приоритет на опита над заплатата, защото това ще доведе до драстично по-високи доходи в дългосрочен план.

3. Избягвате провала.

По време на кариерата си, често ще се сблъсквате с два алтернативни пътя – един с привидно много по-висок риск. Много са хората, които избягват да се поставят в несигурни ситуации и роли, особено ако някой друг вече се е провалил в това поприще. Трудните ситуации обаче водят до ускорен растеж и човек научава много за себе си. Дългосрочният успех се базира на комбинация от опит и адаптиране към нови роли (наред с уменията). Най-трудните обстоятелства, често водят до най-голямо личностно израстване.

4. Пропускате да помагате на другите.

Когато човек прави нещо, което създава реална стойност за компанията му или за друг човек, добрината почти винаги ще се върне като бумеранг при него. Това е факт, както в личния, така и в професионалния живот. Успешните специалисти са по-склонни да се фокусират върху успеха на тези около тях, отколкото върху собствения си. Тоест, за да спечелите дългия мач в кариерата си, трябва да подкрепяте хората около себе си на всеки етап. Наречете го позитивна Карма, ако искате, но с течение на времето доброто ще ви изгради мрежа от приятели, които могат да ви подкрепят, когато най-малко го очаквате, но най-много се нуждаете от това.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
трябва да бъдеш добър с хората по пътя си! не се знае какво ще ти поднесе животът!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар