IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обаятелният малък остров Гастелугаче

19 юли 2014 10 41

Намира се в Страната на баските

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Обаятелният малък остров Гастелугаче (Gaztelugatxe) е разположен в Бискайския залив на границата на испанското крайбрежие в Страната на баските. Намира се в близост до градовете Бакио и Бермео. На върха на острова има малка църква, наречена Сан Хуан де Гастелугаче, която е посветена на Йоан Кръстител. Тя е построена през 10-ти или 9-ти век от Ордена на тамплиерите.

Островът е свързан с брега чрез тесен каменен мост, подобен на бастион (крепостна стена), както и с величествена стълба от над 230 стъпала, която пък извежда туристите до църквата.

Гастелугаче е стратегическо място за управление на крайбрежието. В действителност, историята гласи, че островът е представлявал вид защитно заграждение през 1334 г., когато седем рицари са устояли на атаките на добре организираната армия на Алфонсо XI, крал на Кастилия за повече от месец.

След като обсадата на острова не успява, монархът се оттегля унизен, но през 1593 г. Гастелугаче отново е нападнат, този път от хугенотите, църквата – ограбена, а отшелникът, който е живеел в манастирчето, е хвърлен от скалите.

Днес това е едно спокойно място със спиращи дъха гледки. Съществува легенда, че ако човек се качи на върха на острова, пожелае си нещо и удари камбаната в църквата, желанието му ще се сбъдне. Най-доброто време да го посетите е през пролетта или есента, защото през летните месеци туристите са прекалено много, а през зимата църквата е затворена, пише сайтът Аmusingplanet.com.

Вижте снимките на острова в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари