IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо отхвърлянето в действителност е благословия

17 юли 2014 09 20

4 основателни причини за това

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Знаете ли какво е общото между Бил Гейтс, Стив Джобс и Опра Уинфри? И тримата са били отхвърляни на няколко пъти преди да постигнат невероятната си кариера. Разликата между посредствеността и големия успех често е в начина, по който човек се справя с отхвърлянето. То действа зле на самочувствието на много хора и те след това се страхуват да опитват отново и отново, защото смятат, че пак ще се провалят. Има една поговорка обаче, която гласи: „Страхът от провал е страх от успех.“

Повечето хора не си дават сметка, че отхвърлянето е благословия, а ето и защо:

1. Отхвърлянето е възможност за обучение. Вместо да се обезсърчавате от негативните си мисли, които ще ви налегнат след като някой ви отхвърли, си задайте въпроса какво можете да подобрите у себе си, така че следващият път да се справите по-успешно. Приемете отхвърлянето като вид обратна връзка, че имате нужда от още усъвършенстване. Учете се от грешките си, а не ги пренебрегвайте. Никога няма да успеете в живота и/или в кариерата, ако не си дадете сметка къде са слабите ви страни и не поработите върху подобряването им.

2. Отхвърлянето може да ви помогне да се отървете от страха. Повечето веднъж-два пъти отхвърлени хора, след това започват да се страхуват, че никога няма да получат одобрението на другите, тъй като не са на необходимото ниво. Не трябва да разсъждавате така, а точно обратното – отхвърлянето е знак, че трябва да продължавате да бъдете уверени и упорити в преследването на мечтите и целите си. Хубавите неща често изискват смелост.

3. Отхвърлянето може да ви мотивира да се справяте по-добре. Вместо да се оплаквате за нещо, което не можете да промените, работете по-усилено. Не позволявайте едно малко нещо да ви спира по пътя, който сте избрали. По-скоро приемете това като вдъхновение да бъдете по-устойчиви. Резултатите в края на краищата винаги са по-важни от времето, необходимо за постигането им.

4. Отхвърлянето може да предотврати високомерието ви. Ако човек постоянно получава това, което иска в живота, без да се налага да излиза от зоната си на комфорт, това може да го накара да развие едно самодоволство, което пък е най-бързият път към посредствеността. Не бързайте да се отказвате в минутата, в която някой е на път да ви задмине. Не се страхувайте, а поемайте рискове. Не приемайте нещата толкова лично и не се самообвинявайте, когато ви отхвърлят. Никой не е съвършен, но когато се сдобиете с по-голям опит, отношението на другите към вас ще се промени. Осъзнайте, че понякога отхвърлянето може да бъде трамплин от неуспеха към успеха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
така е, съгласна съм! стига да можем да се поучим!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар