IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митовете за брака, на които вероятно вярвате

25 юли 2014 12 15

Някои от най-разпространените идеи за брачната институция са погрешни

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Да се ожени/омъжи за определен човек или да не го направи, може би е едно от най-важните решения в живота на всеки. Статистическите данни показват, че делът на разводите е приблизително между 40% и 50% за първия брак и около 60% за втория, което значи, че хората страдат от масова заблуда в това отношение.

Но дали проблемът не се крие в тяхното схващане за брака? Едно изследване разкрива, че някои от нашите най-разпространени идеи за брачната институция всъщност са погрешни. Ето и няколко мита за брака, на които може би вярвате:

1. Съжителството преди брака е гаранция за стабилен брак

Успешното съжителство преди брака изобщо не е гаранция след това за съпружеско блаженство. Това, че двама души са живели заедно преди да се оженят, не значи че след това няма начин нещата да се объркат. Всичко зависи от техните идеи за това какво трябва да представлява бракът. Тези концепции обикновено се оформят и възпитават още в детството и за тях са „виновни“ до голяма степен нашите родители. Личните очаквания също са важни. Все пак съжителството няма и да навреди.


2. Споровете са нещо нормално и здравословно

Краткият отговор е, че зависи не само от това, за което спорим, но по-важното е как точно спорим и колко често. В проблемни бракове, причината обикновено се приписва на другия съпруг, заради неговия или нейния егоцентризъм, повърхностното отношение и други подобни. В по-щастливите и стабилни бракове, съпрузите са склонни да сведат до минимум негативните разговори и да обвиняват за тях външни причини. Избягвайте, когато се карате с половинката си да използвате груба критика (с фокус върху личността на съпруга ви), презрение, отбранителност, прекалена пасивност, пренебрежение и самодоволство. Опитайте се споровете ви да преминават като дискусия.

3. Всичко е наред дори партньорите да са много различни

Това, че противоположностите се привличат, отдавна е теза, която се отрича. Някои различия от принципен характер могат да създадат непреодолими проблеми в брака, правейки комуникацията между съпрузите много трудна.

4. Любовната история на партньора не е от значение

Всички искаме да вярваме, че предишните връзки на половинката ни са без значение за нашите отношения. Уви, моделите на поведение често се повтарят. Тоест, ако вашият съпруг е изневерявал на предишната си любима, много е вероятно да не бъде верен и на вас. Така че, може би е добре да зададете няколко въпроса на потенциалния си бъдещ съпруг за причините за разпадането на предишните му връзки. Бъдещето ви може да зависи от неговите отговори.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

P-ppp ( преди 9 години )
Добра статия, да имаше един бутон "Google+" щеше да е идеално... за да може да се сподели.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
има още много, което може да се каже
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар