IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 мита за щастието

11 август 2014 10 10

..., които учените вече са развенчали

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Няколко неща като шоколада, ягодите със шампанско и сатенените чаршафи, гарантирано повишават настроението, особено на жените. Но когато става дума за постигане на истинско щастие, има един тон погрешни схващания.

Вижте кои са най-често срещаните митове за намиране на блаженство:

1. Щастието е въпрос на генетика

Вярно е, че някои хора се раждат с по-позитивна нагласа и са по-усмихнати по природа, но както повечето неща, нашите гени разказват само половината от историята. Психолозите казват, че ако човек си постави за цел да бъде по-голям оптимист, той може да се научи на това, създавайки си повече положителни навици в живота.

2. Успехът в работата ни прави по-щастливи

Успешната кариера не гарантира блаженство през целия ни живот. По принцип успехите в работата могат да подобрят нашето усещане за настоящето, но нищо не се знае за бъдещето.

3. Щастието се основава на външни обстоятелства

Повечето хора мислят, че е невъзможно за тях да бъдат доволни, ако нещата в кариерата, личните им отношения и/или социалния им живот куцат. Оказва се, че само 10 процента от нашето дългосрочно щастие се основава на външния свят, а 90 на сто се основава на това как мозъкът ни обработва информацията за света – тоест как ние възприемаме обстоятелствата в живота си.

4. Човек не може да си купи щастие

Според научни изследвания, харченето на пари за пътувания, материални блага и придобивки, реално дава чувство на по-голямо щастие. Разходите за забавления с приятели, за дарения или за подаръци на любими хора, също повишават значително настроението ни.

5. Щастливите хора са глупави и/или наивни

Прекаленият оптимизъм очевидно не е идеален, но ако сте реалистично настроени към света и като цяло доволни от живота си, вие всъщност ще сте по-креативни, по-любознателни и ще можете да решавате проблемите си по-добре.

6. Човек е щастлив едва, когато постигне определена цел

Ако смятате, че ще се чувствате по-добре, след като отслабнете с 10 килограма, купите си жилище или заминете да живеете в друга държава, вие се лъжете. Всеки път, когато човек достигне някаква своя цел, мозъкът му започва да гледа към нова. Затова се съсредоточете върху положителните неща в настоящето си, вместо все да мечтаете за постигането на някакви бъдещи цели.

7. Щастието не може да се отрази на работата ви

Много хора мислят, че щастието няма нищо общо с производителността, но това не е вярно. Доволните хора се справят по-добре с ученето, със спорта и на работното място. Изследванията показват, че по-щастливите продавачи имат по-високи нива на продажби.

8. Вашите негативно настроени приятели пречат на щастието ви

Макар да е вярно, че можете да „прихванете“ от тяхната негативност, все пак, ако вие сте с позитивна нагласа към света, никой няма да може да има чак толкова голямо влияние над вас.

9. Стресът отнема от щастието ви

Проучванията показват, че стресът по-скоро може да ускори процеса на познанието, да доведе до подобряване на паметта, както и до задълбочаване на социалните връзки. Хората, които постигат успех, преминават през периоди на стрес и това няма нищо общо с щастието.

10. Спортът дава чувство за краткосрочно задоволство

Истината е, че редовният спорт има невероятни дългосрочни ползи за човек. Докато тялото прави упражнения - мозъкът секретира хормона на щастието. Резултатите от едно изследване показват, че студентите, които обичат да спортуват и го правят сравнително често и за удоволствие, са изпълнени с ентусиазъм и щастие.

11. Щастието означава, човек никога да не бъде отрицателен

Не е нужно да слагате розовите очила, за да бъдете щастливи. В действителност, това може да има обратен ефект. Ако вие отричате, че имате някакви проблеми, вместо да се изправите пред тях и да ги разрешите, вие всъщност потискате лошите емоции, а това може да доведе до депресия в един момент.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )