IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо e лошо да се фокусирате върху проблемите си

30 август 2014 09 44

7 безспорни причини защо го правите

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Днес хората са склонни да анализират до най-малкия детайл всяка житейска ситуация, включително и малките пречки в живота си. Не, че е лошо да разсъждавате върху перипетиите по пътя си, но все пак не трябва и да се фокусирате твърде задълбочено върху трудностите, защото те са естествена част от живота на всички.

Прекаленото обмисляне на нещата може да ви покаже възможното решение в дадената ситуация, но може и да ви донесе допълнителен стрес, без дори да подозирате. Причините, поради които хората се обсебват да умуват върху проблемите си, са най-различни. Ето и няколко от тях:

1. Липса на увереност

Липсата на увереност е едно от основните неща, които причиняват този проблем. Когато човек се колебае за всичко, което прави в живота си, неговата несигурност завладява и ума му. Той никога не е сигурен къде ще го отведат решенията му, а не е склонен и да поема рискове. Така той се измъчва чрез свръх анализиране на всичко по пътя си.


2. Човек не се познава добре

Хората, които вземат решения лесно и бързо, не само са сигурни в себе си, но и са по-уверени в своите способности. От друга страна хората, които непрекъснато преразглеждат ситуацията отново и отново в ума си, защото имат усещането, че не са преценили нещата правилно, никога не са щастливи от избора си, дори той да е правилен.

3. Излишна тревожност

Тревогата и притеснението са естествена реакция към новите и непознати неща. Според различни изследвания много млади хора се безпокоят по природа. Те често не могат да си представят как ще се справят с живота, привличайки ужасни картини в съзнанието си. Съветваме ви да се фокусирате върху положителните мисли и идеи за това как да постигнете целите си, а не да размишлявате за евентуалния си неуспех.

4. Прекаленото обмисляне на нещата е вид защита

Понякога хората смятат, че като премислят всеки минимален детайл от ситуацията, ще успеят да се защитят от евентуалната беда. Истината е, че прекаленото обмисляне на нещата убива напредъка – тоест няма полза от това. По-добре действайте и се учете от преживяното, отколкото да се чудите как да се защитите от проблемите.

5. Човек не умее да се отпусне

Има хора, които просто не могат да „изключат“ ума си и да „излязат“ от проблемите си, като спрат да мислят за тях. Този тип хора са по-чувствителни и живеят в постоянно напрежение, тъй като не знаят как да се отпуснат и да заменят негативните мисли с положителни. Най-добрият начин за тях да се разсеят е редовният спорт и/или практикуването на йога.

6. Желание за съвършенство

Перфекционистите са склонни да изразходват повече време в умуване над проблемите си, в опит да вземат най-правилното решение. Това може да увреди тяхното психическо и физическо благополучие. Те трябва да разберат, че никой не е съвършен.

7. Прекаленото обмисляне на нещата е навик

Някои хора прекаляват с анализирането на проблемите си просто защото са придобили този лош навик, който пречи на щастието им. Ако вие сте един от тях и сте влезли в този опасен психологически капан, опитайте се да спрете тези досадни, драматични мисли, като ангажирате ума си с нещо по-интересно и вълнуващо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари