IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да започнете да печелите повече пари от колегите си

8 септември 2014 07 45

4 начина да го постигнете

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Факт е, че заплатите на хората, които работят в един и същ сектор и имат едни и същи задължения, често варират. Причината е, че всеки един от тях се е договарял еднолично за паричното си възнаграждение. Освен това работодателите назначават различните служители по различно време и при различни условия.

Тоест, вашите колеги не са виновни, ако взимат по-висока заплата от вас и то за същата работа– явно така са се договорили. За това, ако искате да печелите повече пари от колегите си, не само трябва да работите по-усилено от тях, но трябва и да вземете съответните мерки. Ето и няколко стратегии, които можете да предприемете, за да постигнете целта си:

1. Когато водите преговори за назначение на нова работа, кажете каква заплата искате, като гледате да е по-висока от средната за позицията.

Ако поискате твърде високо месечно възнаграждение, най-вероятно изобщо няма да ви назначат. Ако обаче се съгласите веднага и на по-малка цифра, ще пропуснете потенциалния си шанс за по-високи доходи. Не е добре да стартирате с ниска заплата, защото изобщо не се знае кога и дали ще получите повишение в близките години. Най-добре направете проучване на заплатите във вашата индустрия и за вашата конкретна позиция и си поискайте малко по-високо число, в сравнение с нормите.

Съвет: Не използвайте информацията в интернет като отправна точка. Най-сигурният начин е да питате директно хора от вашата област какви са заплатите им. Ако вие не сте им пряк конкурент за длъжността, те може и да са искрени с вас.

2. Изчакайте идеалното време да си поискате повишение.

Уверете се, че сте в компанията значителен период от време (най-малко една година) и че работата ви е довела до трайни положителни резултати. Това е достатъчен мотив да се опитате да се изкачите по паричната стълбица, искайки си увеличение на заплатата.

Съвет: Важно е да разберете финансовото положение на фирмата. Ако работодателят ви изпитва финансови затруднения и се чуди как да свие разходите си, няма смисъл да го ядосвате с претенции за повече доходи.


3. Научете се как да се лансирате по-добре.

Глупаво е да влезете в кабинета на шефа си и директно да му поискате по-висока заплата, заради инфлацията например. Много по-разумно е да можете да се обосновете защо заслужавате да я получите. Увеличението на заплатата е вид признание за това, че служителят си върши работата отлично и че е допринесъл за общото благо на компанията. На срещата с работодателя си изтъкнете всичките си постижения за последната година и му обяснете защо си струва да инвестира повече пари във вас като ценен служител.

Съвет: Изтъкнете комплиментите, които сте получили от клиентите си. Говорете в цифри какви приходи сте донесли на фирмата. Представете доказателства, че работите два пъти повече от колегите си и че имате много повече отговорности от тях.

4. Никога не се предавайте.

Не приемайте НЕ-то на шефа си за увеличение на заплатата ви като края на света или като опустошително отхвърляне. Ако работодателят ви откаже молбата за по-висока заплата, попитайте го какво е необходимо да направите, за да я спечелите за в бъдеще. Всеки добър мениджър ще бъде в състояние да ви каже какъв е пътят към желаното увеличение на доходите ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Валентин ( преди 9 години )
ГЛУПОСТИ единственото което ти трябва е да се отличиш от останалите и да имаш КЪСМЕТ ама КЪСМЕНТ на камари.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар