Главоболието е често срещан проблем и засяга по-скоро женската част от населението. Силният пристъп на болка може да продължи дълги часове и буквално да „парализира“ човек, правейки го неспособен да върши каквото и да е.
Според учени това страдание има над 250 различни форми и причините за появата му могат да бъдат от най-различно естество.
Откъде обаче се появява най-често главоболието и мигрената?
Според специалиста Джеф Герхард изборът ви на храна може да бъде една от причините за появата на тежко главоболие. Комбинацията от шунка и сирене за него се равнява на класическа мигрена.
Американският лекар Сиймор Даймънд добавя, че при една четвърт от страдащите от главоболие има специфични неща, които отключват тяхната болка, включително и храна. Едни от най-големите виновници, оказва се, са ферментиралите сирена.
В тях се съдържа веществото тирамин, което влияе зле на хората, които имат чувствителност към него. Ако и вие самите подозирате, че тираминът не ви понася добре, въздържайте се от консумацията на следните ферментирали сирена: бри, чедър, фета, моцарела, горгонзола, пармезан, синьо сирене и топено сирене.
Други храни с високо съдържание на тирамин са:
преработените меса, киселите краставички, лукът, маслините, някои видове боб, стафидите, ядките, авокадото, консервираните супи и червено вино.
Някои хранителни добавки, включително нитрати и оцветители, също могат да задействат силното главоболие. Подобно на тирамин, тези добавки увеличават притока на кръв към мозъка, причинявайки главоболие при някои хора.
За разлика от класическата мигрена, която се усеща в едната страна на главата, обикновеното главоболие, причинено от добавки или други вещества, се усеща и от двете страни на главата.
Среща се и главоболие, което възниква, вследствие на студена храна като сладолед, например. Този тип трае по-малко от пет минути и се усеща в средата на челото. За страдащите от мигрена обаче, това главоболие може да се прояви в частите на главата, които обикновено се засягат. Най-добре бъдете внимателни с всякаква много студена храна, както и ледените напитки.
Парадоксалното е, че докато някои храни предизвикват главоболие, пропускането на хранене също може да причини болка в главата при някои хора. Според доктор Даймънд „всичко, което уврежда нормалната стабилност на организма може да провокира главоболие“.
Най-важното е самите вие да определите какво предизвиква вашата силна болка – определени храни или пък тяхната липса.
Воденето на дневник на вашия хранителен режим и пристъпите на главоболие също може да ви помогне в тази задача.
Ако решите да си водите дневник, най-добре обръщайте внимание на следните храни и съставки:
- аспартам и други изкуствени подсладители;
- щоколад, какао, както и храни, съдържащи ядки;
- алкохолни напитки, особено червено вино и бира;
- консерви, сушени или преработени меса;
- храни с нитрати или тирамин; - млечни продукти като сметана;
- сушени плодове, включително смокини, стафиди и други;
- хляб и бисквити, съдържащи сирене, както и пица;
- ферментирали сирена;
- пушена или сушена риба.
Как да преборим главоболието?
Възможностите да се справим с неприятната болка са много: спорт, диета, фитотерапия и ароматерапия, упражняване на любимо хоби, с което да намалите стреса от ежедневието, редовни упражнения и чести разходки сред природата.
Друг ефективен начин е чрез медикаменти без лекарско предписание, съдържащи парацетамол. Парацетамолът е широко използван за облекчаване на лека до умерена болка и е с висок профил на безопасност.
Снимки: Thinkstock
Коментари