IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай изникна моби-алея

21 септември 2014 07 10

Специално за потребителите на мобилни телефони

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Докато у нас тепърва се изграждат вело-алеи, то в Китай наскоро беше пусната първата алея, създадена специално за вманиачените потребители на мобилни телефони. Ходенето по улиците във всеки мегаполис днес е опасност за пешеходците, не толкова заради колите и велосипедистите, а заради хората, които са прекалено погълнати от своите смартфони, за да гледат къде вървят.

Особено сред по-младото поколение е пълно с моби-наркомани, които ходят с глави надолу, гледайки екраните на мобилните си телефони и готови да се сблъскат с някой минувач. За това градските власти в Чунцин, Китай, са определили дълъг участък от тротоара на оживен булевард в развлекателен район, като „Алея за мобилни телефони“.

Тротоарът е разделен на две ленти – едната е с табела „Без мобилни телефони“, а другата – с табела „Клетъчни телефони“. Идеята изглежда е била вдъхновена от графитите, нарисувани със спрей по тротоара, направени от National Geographic по-рано тази година (във връзка с експеримент за поведението на тълпата).

Проучването на телевизията е установило, че само няколко души са променили мястото, на което са се движили, въпреки знаците, тъй като очевидно изобщо не са ги видели.


Пристрастяването към мобилните телефони е голямо в цял свят, но е особено популярно сред младите китайци. Според едно скорошно проучване на сайта Zhaopin.com, 80 на сто от 10 хиляди служители в бизнес средите, си признават, че са „тежко пристрастени“ към „умните“ си телефони.

Вижте снимки на алеята в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари