IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да се справите с тъгата по отминаващото лято

21 септември 2014 11 00

... особено ако сте пътували много

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много от нас се натъжават с отминаването на лятото. Хубавите преживявания и прекрасните, зареждащи спомени от ваканционните пътувания и почивки, постепенно започват да избледняват в сивото ежедневие.

Дори да сте направили преход през Южна Америка, да сте достигнали Мачу Пикчу, да сте се качили на слон в Индия или да сте се радвали на гледката от върха на Айфеловата кула, днес вече сте на бюрото си с поглед вперен в компютъра и купища задачи, които ви чакат.

Летните пътешествия са зад гърба ви, приключението вече е свършило и ви се налага да се върнете в реалността. За някои хора е облекчение, че отново са си у дома при семейството и приятелите, че отново си спят в удобното легло и че са заобиколени от познати гледки, без изненади.

Други хора обаче, започват да страдат от посттравматично стресово разстройство. Те се чувстват мрачни, самотни и уморени, а не отпочинали. Факт е, че пътуванията извън собствената ни страна ни помагат да се превърнем в по-свободомислещи хора, разширявайки хоризонтите ни, но като се върнем у дома, никой не очаква от нас да се държим различно, точно обратното е.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с тъгата след края на отпускарския сезон, изпълнен с пътувания:


1. Преоткрийте дома си. Обърнете по-голямо внимание на мястото, където живеете. Погледнете дома си с очите на турист – белезите, нюансите и странностите, които го правят уникален. Насладете се на всички свои ценни предмети и сувенири. Ако трябва разместете мебелите си, така че да създадете една по-нова обстановка.

2. Върнете се към социалния си живот. Обадете се на близките си и на най-специалните хора в живота ви и се опитайте да наваксате ценното време, което сте пропуснали заедно, докато ви е нямало. Насладете се на специално време с най-добрите си приятели и с членовете на семейството си, разказвайки им своите спомени от лятото. Хората, които наистина ви обичат, ще бъдат истински заинтригувани да чуят вашите истории.

3. Почивайте си. Ако сте били на изтощително пътешествие, най-добре е да си вземете още няколко дни отпуск, за да се отдадете на физическа, умствена и емоционална релаксация. Хранете се здравословно, поспете и се отпуснете.

4. Започнете да спестявате пари за нови емоции. Веднага след като се завърнете на работното си място, започнете да спестявате пари или за ново бъдещо пътуване, или за нещо друго, за което мечтаете и което би ви донесло радост. Това ще е вашата мотивация през студените месеци.

5. Бъдете благодарни. Трябва да сте благодарни за хубавите спомени, които сте придобили през отминаващото лято и да сте щастливи, че отново сте у дома и то невредими. Също така, бъдете благодарни за това, че изобщо имате дом, в който можете да се върнете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Лина ( преди 9 години )
Моето лято никога не отминава и затова никога не съм тъжна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар