IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната църква с покрив от трева в Исландия

26 септември 2014 12 39

Има само няколко оцелели и до днес сгради като нея

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Последната по рода си църква с покрив от трева се намира в малкото селце Хоф, в югоизточната част на Исландия, на около 20 километра южно от Национален парк „Skaftafell“. Навремето къщите в много исландски села са покривани с трева. Тази практика се е пренесла в държавата от Северна Европа още през желязната епоха.

Интересният архитектурен стил е бил широко разпространен в Исландия допреди 200 години, както сред къщите на бедните, така и сред тези на богаташите.

По този начин хората са предпазвали себе си и добитъка си от суровия климат. След края на 18-ти век обаче, тези къщи спират да се строят. Все още има няколко оцелели и до днес такива сгради и въпросната църква е една от тях, пише сайтът Аmusingplanet.com.


Църквата на Хоф е посветена на Свети Климент и е построена през 1884 г. Дебелите ѝ стени са вградени в скалите, а покривът ѝ е от каменни плочи, покрити с чимове трева. Тази църква се води за исторически паметник и се поддържа от Националния музей на Исландия, като също така служи като енорийска църква.

Вижте снимките на уникалната църква в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари