IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 тайни, които са известни на спокойните хора

10 октомври 2014 10 50

Не трябва да бъдете Буда, за да внесете малко спокойствие в живота си

Жизел Бюндхен практикува йога сред природата; Снимка: Instagram

Жизел Бюндхен практикува йога сред природата; Снимка: Instagram

Сигурно сте прочели много истории за знаменитости, които практикуват йога или медитация, за да се справят със стреса. Факт е обаче, че има много други, доста по-прости и евтини методи, които биха могли да внесат повече спокойствие в ежедневието ви. Ето и осем от тях:

1. Дръжте мобилния си телефон далеч от спалнята си

На премиерата на първия си филм, за клопките на новите технологии, наречен “Disconnect“, дизайнерът Марк Джейкъбс каза, че той никога не взима със себе си в спалнята си своя мобилен телефон. Лекарите казват, че светлинните притурки на телефоните, както и желанието на човек да проверява електронната си поща или да сърфира в интернет, могат сериозно да нарушат съня му. Всъщност, едно проучване на Обединеното кралство показва, че мобилният телефон повишава стреса. Така че, най-разумно е да заложите на стария си будилник, а вечер да оставяте телефона си в дневната.

2. Топлите длани успокояват нервите

Едно изследване на учените от Йейл показва, че когато човек затопли ръцете си с чаша чай или кафе, това увеличава чувството му на спокойствие и благополучие. Хормонът на стреса – кортизол черпи кръв и затова крайниците ни изстиват, когато сме под напрежение. В резултат на това мозъкът ни интерпретира студените ръце и крака като знак за беда.

3. Ароматът на рози и/или на сандалово дърво действа отпускащо

Леонардо ди Каприо наскоро си купи апартамент в Манхатън за 10 милиона щатски долара, в който има система за циркулация на въздуха, в която се слагат етерични масла на принципа на ароматерапията. Учените от Корея твърдят, че ароматите на сандалово дърво, мента, градински чай и рози могат да помогнат за облекчаване на чувството за тревожност.

4. Разходка/спорт сред природата

Доказано е, че разходките сред природата, колоезденето, ските, сърфът, конната езда и др. също действат антистресово. Спортът действа успокояващо по принцип според учените от Харвард, а когато спортувате в близост до природата, този ефект е още по-мощен.

5. Обади се на приятел

Множество проучвания са установили, че социалното взаимодействие с близък човек може да подейства успокояващо на човек и да го накара да се отпусне. Ако се чувствате стресирани, обадете се на свой приятел, който ще ви върне усещането за стабилност и увереност.

6. Пеенето като път към релаксацията

Изследванията показват, че стискането на челюстта задейства освобождаването на хормона на стреса кортизол. Отпуснатата челюст има обратния ефект. В доклад от университета в Кеймбридж, се казва, че когато човек пее, устата му се отпуска и напрежението си отива.

7. Сложете ред в дома си

Хали Бери веднъж каза пред репортерите, че когато е напрегната се хваща да чисти дома си. Учените от Принстънския университет казват, че организирането и почистването на личното пространство може да засили чувството за спокойствие и ред. Изследователите твърдят, че затрупаното с вещи зрително поле увеличава чувството за стрес и напрежение.

8. Усмихвайте се

Дори да нямате много поводи за усмивки, усмихвайте се, ако се чувствате напрегнати. В изследване на учените от Университета на Уисконсин се казва, че хората, които имат инжектиран ботокс в челото и не могат да сбръчкват веждите си намръщено, всъщност изпитват по-малко гняв и тъга. Връзката между емоциите и изражението на лицето е двупосочна. Така че ако се мръщите, ще се чувствате по-нервни, ако се усмихвате – ще сте по-щастливи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари