IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората, които правят джогинг се чувстват щастливи

17 октомври 2014 12 29

Бягането доказано внася еуфория в живота на човек

Брадли Купър в "Наръчник на оптимиста"; Снимка: outnow.ch

Брадли Купър в "Наръчник на оптимиста"; Снимка: outnow.ch

Ползите от спорта за тялото и духа отдавна са добре известни. Този път ще се съсредоточим към хората, които практикуват джогинг редовно и най-вече върху това как бягането се отразява на тяхното благосъстояние.

Едва ли сте се замисляли, но бегачите всъщност са по-щастливи от другите активно спортуващи хора. Според едно проучване между тичането и щастието има тясна връзка, а ето и в какво се изразява тя:

1. Джогингът може да преобрази социалния ви живот.

Освен очевидните ползи за физиката, бягането може да подобри социалния ви живот. Ако джогингът постепенно се превърне във ваше хоби, вие скоро ще се присъедините към една нова „общност“, без дори да очаквате. Докато тичате в парка едва ли ще се спирате да заговаряте другите бегачи, но след време ще започнете да разпознавате лицата им, а може и да завържете разговор и дори да създадете приятелства. Много хора си търсят партньори за джогинг, с които не само времето им минава по-бързо, но и така имат полезна конкуренция, която им действа мотивиращо.

2. Джогингът ви дава чувство на еуфория.

Според изследване, публикувано в New York Times, джогингът може да ви направи по-продуктивни от обичайното. Според учените по време на бягане тялото ни секретира поредица от химични вещества, известни като ендорфини. Ендорфините са т. нар. хормони на щастието. Те ви карат да чувствате еуфория и прилив на позитивна енергия. С други думи, колкото повече тичате, толкова повече ендорфини ще освобождавате и толкова по-щастливи ще се чувствате.

3. По време на бягане тялото произвежда антитела.

Според HowStuffWorks, бягането стимулира производството на антитела – протеини, синтезирани от нашите имунни системи. Антителата са елементарни компоненти на имунната ни система и играят основна роля в предотвратяване на заболяванията. Тъжните или депресирани хора са много по-податливи на заболявания в сравнение с по-щастливите хора. Интересно е, че тревожността поставя хората в по-висок риск от заболявания, като например сърдечносъдови заболявания, диабет и инсулт. Щастието доказано увеличава производството на антитела с 50 на сто.

4. Джогингът е доказана анти стрес терапия.

Спортът е сред най-ефективните начини за борба със стреса. Един от начините за контрол върху нивата на стрес е чрез ограничаване на отделянето на кортизол. Когато човек е стресиран, тялото му секретира кортизол. Според учените джогингът регулира нивата на кортизол и поддържа имунната функция в оптимално ниво.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари