IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Глухите камъни“– там, където тайните се пазят вечно

2 ноември 2014 08 50

В скалната местност ехо няма

Снимка: авторът

Снимка: авторът

Глухите камъни“ край Любимец са древни жилища, обитавани през ранно-желязната епоха и са един от най-големите тракийски комплекси в Източните Родопи.

Проучванията за култово-погребалния комплекс все още продължават, но за момента местността привлича туристите не само с факта, че датира от поне от V-IVв. пр. Хр., но и заради големите загадки, които се крият тук.

Все още не е напълно ясно и продължава да има множество предположения относно предназначението на скалния комплекс, в който са намерени над 100 находки.

Скалният комплекс „Глухите камъни“ се намира при селата Малко Градище и Дъбовец, община Любимец, Хасковска област.

Обект е на проучвания от 2008 г. Комплексът включва стотици скални ниши, както и многобройни изсичания – помещения, стълби, щерна, улеи и площадки. Установени са следи от активната човешка дейност от халколита и бронзовата епоха до късното Средновековие.

Особено значими са останките от ранната желязна епоха, период през който траките са създали повечето от скалноизсечените паметници в комплекса. Една от най-големите находки е представителна църква, базиликален тип от ранновизантийската епоха, която след преустройство е функционирала и през Средновековието.

За времето, откакто работи на обекта, доц. Нехризов е успял да намери и доказателства, че живот в този район на България е имало още през V-IVв. пр. Хр. Тракийският пласт находки е много добре съхранен тук. Археолозите се радват на много и добре запазени артефакти и от Средновековието.

Една от най-големите находки е представителна църква, базиликален тип от ранновизантийската епоха, която след преустройство е функционирала и през Средновековието.

Многото изсечени скални гробници, олтари и култова керамика, която е намерена, а в последствие и откритата раннохристиянска църква свидетелстват, че аурата на това място му е отреждала ролята на светилище през вековете.

Почти отсъства пластът от I-Vв. пр. Хр. За сметка на това обаче, много интензивен е пластът от ранната желязна епоха. Той е от периода от XI до към VI в. пр. Хр. и е с над 2,5 м. дебелина.

„В България няма друг подобен обект с толкова дебел културен пласт“, категоричен е доц. Нехризов.

Местоположение

Скалите са насочени на юг към Вълчеполската котловина. Оттам се открива поглед и към началото на язовир Ивайловград при село Бориславци.

На около 700 метра източно от местността се намира едноименният връх – Глухите камъни (709 m), който е и най високият връх от рида Гората.

Името

Името си „Глухите камъни“ местността получава заради липсата на ехо при звуци и говор в областта на комплекса. Любопитен факт е, че дори силни викове не се чуват извън скалния комплекс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари