IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професионалните мостове, които често изгаряме

4 ноември 2014 11 26

5 основни типа

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

На 20+ сме стажанти, на 30+ служители, а на 40 + вече би трябвало да сме изпълнителни директори. За съжаление, не всеки човек минава по тази градивна пътека в професионалния си живот.

Голяма част от хората някъде по пътя се препъват и падат, а после си сменят попрището, други пък си създават врагове и така си изгарят мостовете за развитие, трети просто нямат достатъчно воля за подобен вид кариера и т. н.

Дори хората, които успяват да се изкачат по описаната корпоративна стълбица, в края на краищата минават през етапи, в които се чувстват объркани, разсеяни или неудовлетворени.

Факт е, че всички хора се стремят към едни и същи неща в кариерата си – да сбъднат мечтите си и да започнат да изкарват повече пари, за да могат да живеят по-спокойно, комфортно и охолно.

Простата истина е, че без значение колко много работите, може да се случи и да не успеете.

Една от възможните причини за това е именно изгарянето на различни мостове в кариерата, които имат връзка с вашия растеж.

Вижте кои са 5-те вида професионални мостове, които вероятно ще изгорите по време на кариерата си и дано това не ви се отрази твърде негативно:

1. Мостът, който не води никъде, но може да ни спъне

В работата си ние често сме принудени да работим с хора, които не харесваме и с които не бихме общували в личния си живот. Понякога дори ни е трудно да ги поздравяваме в понеделник сутрин или да се обръщаме учтиво към тях. Има хора, които по природа са по-лицемерни и успяват да запазят добрия тон с хората в бизнеса, които не харесват. Други обаче са по-емоционални и избухливи и късат връзката с подобни сътрудници. Може и този конфликт да не се отрази лошо на кариерата им, но има опасност и да стане точно обратното...

2. Мостът, по който пропускаме да минем

Много хора са пасивни в кариерата и предпочитат да седят на една и съща работа с години (дори да я мразят), но не и да опитат нещо ново. По този начин те пропускат своите шансове за развитие, засядайки на един етап в кариерата си. Колкото и лоялен да е даден човек към фирмата си, той не трябва да се страхува да премине напред от една към друга професионална ситуация. Иначе той няма как да стигне много далеч.

3. Скалистият житейски мост

Някои хора правят грешка като смесват бизнеса с личните си отношения. Когато обаче, парите се намесят в любовта или в приятелството, изходът е доста неясен. Възможно е да станете съдружник със своя най-добър приятел от гимназията или със своята съпруга, а след време личните ви отношения да се смразят, а оттам и бизнесът да пострада, тоест – да се окажете в центъра на пожара.

4. Мостът на златните възможности невинаги е постлан със злато

Има хора, които се изкачват по корпоративната стълбица и се докосват до успеха, но всичко това ги променя. Парите променят хората и това е факт. Това че сте станали успешни и богати може да ви коства загубата на много приятели, които да не възприемат новия ви социален статус или голямото ви его. Това не значи, че трябва да се извинявате за успеха си, но и трябва да сте наясно, че завистта е първата стъпка към омразата.

5. Мостът към творческия път

След като забогатеете и се промените, вие ще се разделите с част от приятелския си кръг. По-лошото обаче е, че вие може да се разделите и с творческия си потенциал. Понякога, когато хората стигнат върха, те спират да растат, да се учат и да се развиват. Опитайте се да не горите точно моста към творческия си потенциал, защото така със сигурност ще спрете да се движите напред!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари