IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че скоро ще ви уволнят или съкратят

3 ноември 2014 08 19

Сигурността на работното място е една илюзия, в която е по-добре да не вярвате

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

В последно време много фирми претърпяха преструктуриране и оптимизиране, като съкращенията бяха част от този процес. Тази тенденция продължава, тъй като трудните икономически времена изобщо не са отминали.

Пълно е с компании, които или се свиват, или направо фалират. Ето защо сигурността на работното място е една илюзия, в която е по-добре да не вярвате.

Очевидно е, че няма служител, който да иска да бъде хванат неподготвен и изпратен право към бюрото за безработни, но също така е факт, че много хора биват освобождавани от работа изненадващо за тях самите.

Ако искате да разберете дали да се притеснявате от скорошно уволнение/съкращение, ето и 7 предупредителни знака, за които да се оглеждате:

1. Шефът не ви товари с работа

Ако всички във фирмата ви се оплакват, че са претоварени от работата, но вие не се чувствате много ангажирани, значи шефът не ви поверява много отговорности и проекти. Не е добре, ако вие имате значително повече свободно време от колегите си. Тогава винаги има голям шанс вие да сте първият човек, който ще изхвърчи при следващите съкращения. По принцип, това е ясен знак, че вашите умения не са ценни за компанията или че шефовете ви не виждат перспективи за вас.

2. Вие не сте в течение с делата на фирмата

Ако смятате, че напоследък изобщо не знаете какво се случва в дружеството или в офиса ви, можете да бъдете сигурни, че вече не сте любимецът на шефа. Ако вече никой в компанията не се консултира с вас по никакви въпроси, ако не ви държат в течение с важните фирмени решения или ги вземат без ваше знание, нещата не са добре.

3. Шефът ви се държи хладно и дистанцирано

Когато нещата започнат „да миришат“ на раздяла, човекът който е решил да ви „отреже“, несъзнателно започва да страни и да се дистанцира от вас. Това всъщност е един от най-важните знаци, че нещо не е както трябва. Ако шефът ви ви отбягва или направо е прекъснал комуникацията си с вас, значи той няма да се поколебае да ви махне от фирмата скоро.

4. Когато попаднете на обява за работа със собствената си длъжност

Ако сте регистрирани в сайтове за набиране на кадри (като Rabota.bg) и случайно забележите, че вашата компания е пуснала обява, че търси човек за вашата позиция (или много подобна на вашата), имате право да се притеснявате. Едва ли вашият шеф е решил да разширява отдела!

5. Вашата фирма наскоро е купена от друг холдинг

В днешните икономически времена се наблюдават много сливания и продажби на компании. Сливанията и придобиванията могат да означават, че на капитанското място ще се качат нови шефове, които ще имат нова кадрова политика. Има защо да си имате едно наум.

6. Допуснали сте колосална грешка, която е коствала пари на компанията

Всеки прави грешки, но има грешки, които наистина могат да ви костват работата. Ако ви хванат в кражба, в споделяне на поверителна информация за компанията или ако ваше решение е коствало много загуби за фирмата, то уволнението ви едва ли е много далеч.

7. Не се справяте с работата си

Най-добрият начин за шефовете да покажат мнението си за даден служител е като коментират работата му. Ако вашият мениджър ви показва, че не ви смята за достатъчно производителен и ефективен, значи мнението му за вас не е много положително и има защо да се притеснявате за работното си място.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари