IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с любопитните си колеги

17 ноември 2014 08 29

6 бързи и лесни начина

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако човек работи в голям екип с много хора, може да му бъде много забавно, особено ако колегите му са близки до неговата възраст и интереси. Разговорите с колегите могат да оживят работния ден и да направят досадното ежедневие много по-приятно. Въпреки това, когато човек работи с прекалено любопитни хора, той започва да се чувства неудобно.

Човек винаги иска да се представи в най-добрата светлина пред колегите си и всякакви по лични теми, биха могли да го уязвят, особено ако по-деликатната информация се разпространи. Ето и няколко ефективни начина да отблъснете любопитните колеги, които искат да знаят прекалено много за вас:

1. Правете се на заети

Когато любопитният ви колега ви зададе конкретен личен въпрос, на който не искате да отговаряте, просто му кажете че сте заети и му избройте всички задачи, които трябва да свършите в следващите няколко часа. По този начин ще му намекнете, че не искате да говорите по темата.

2. Сменете темата

Ако той все пак продължи да ви задава лични въпроси за минало или настояще, отклонете темата на разговор като промените самата тема. Например, ако той ви разпитва за романтичния ви живот, споделете му, че сте фен на романтичните комедии и че гледате всички филми в този жанр.

3. Питайте го за неговия живот

Често най-любопитните хора, споделят най-малко за своя живот, а затрупват другите с лични въпроси! Ако не ви се отговаря на някаква деликатна тема, просто накарайте любопитния си колега да говори повече за себе си – започнете да го разпитвате за живота му и той може бързо-бързо да се оттегли.

4. Отговаряйте уклончиво

За да не се обиди колегата ви, че не му отговаряте на въпросите – давайте му някакъв отговор, но кратък и/или банален. Например, ако той ви разпитва как сте прекарали уикенда, кажете му нещо скучно, като например че сте спали почти през цялото време. Лошото е, че тази стратегия не може да работи дълго време.

5. Крийте личните си вещи

Любопитните хора имат талант да забелязват всичко у лицето, което ги интересува, включително малките, незабележими неща – нова дреха, нова прическа, нова вещ... Дръжте личните си снимки и документи в портфейл или чанта, а не в чекмеджето на бюрото си.

6. Не се „сприятелявайте“ с колеги в социалните медии

Ако вашият любопитен колега ви е приятел в някоя социална мрежа, той ще може да разглежда редовно вашата страница във Facebook или Twitter и да е наясно с личния ви живот. Затова внимавайте, когато добавяте колеги като свои приятели в социалните медии. Все пак те ще получат достъп до много лична информация за вас!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари