IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческото село, което пази традициите на Персия

25 ноември 2014 14 11

Абианех се намира в централен Иран

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Историческото селище Абианех съществува още от 7-и век, когато арабите нахлуват в Персия. Тогава местните хора избягали от окупаторите в околните планини и пустини, най-вече, за да се спасят от насилственото помохамеданчване.

Днес, в дългата и тясна долина в планината Каркас, северно от Исфахан, са запазени няколко села, които все още пазят традициите на зороастрийците (древно религиозно малцинство, което съществува от 6-ти век пр. н. е.).

Едно от тях е Абианех. Селото се намира в подножието на Каркас, на 70 км югоизточно от Кашан в провинция Исфахан в Иран.

Древното селище е изградено от тесни, наклонени пътища и рушащи се кирпичени къщи с решетъчни прозорци и нестабилни дървени тераси.

Селото е с източно изложение, за да може слънцето да го огрява максимално, тъй като климатът тук е сравнително суров – през зимата има бури и минусови температури, а летата са хладни.

През лятото селото е оживено от туристи и местни жители, които се завръщат тук от градовете, за да прекарат летния си отпуск. През последните години постоянното население на Абианех се е стопило до по-малко от 250 души, предимно възрастни хора.

Изолацията на селото обаче помага за запазването на културата и традициите на неговите основатели. Много от възрастните жители говорят персийски, който иначе е изчезнал още преди няколко века.

Местното облекло също е наследство от древните времена – жените носят традиционна носия от бял дълъг шал с цветни флорални мотиви, цветни рокли и потури, които са се носели преди много столетия. Най-впечатляващата сграда в селището е джамията от 11-ти век, с направен от орехово дърво михраб. В района има и три крепости.

Вижте снимки на селото в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари